Jedli jste už někdy plněné zelí? Lépe řečeno plněné zelné listy? Nám je dělala naše babička a tento recept se dědí z generace na generaci. Od té doby, co jsem je ochutnala, nedám dopustit na tradiční domácí jídla s nádechem minulosti. Vyzkoušejte tyto fantastické zelné listy plněné masem a nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
- 1 zelí
- 50 g rýže
- 150 g vepřového masa, ideálně mletého
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 2 PL slunečnicového oleje
- 100 ml vody
- 30 g zakysané smetany
- 100 g tvrdého sýra
- 2 rajčata
- 3-4 stroužky česneku
- trochu čerstvého kopru
- trochu čerstvé petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Jak na to?
Celou zelnou hlávku dejte na 5-10 minut do mikrovlnky, kterou zapněte na program ohřívání.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Potom ji opláchněte pod vodou a postupně začněte oddělovat list po listu. Listy odložte stranou a dejte si vařit rýži do poloměkka.
Nevařte ji do měkka, protože dojde ještě teplem v troubě během pečení. Na pánvi si jemně osmažte nakrájenou cibuli a mrkev, aby pustily šťávu a vůni. Pak smíchejte rýži, cibuli, mrkev a mleté vepřové maso.
Posolte a opepřete a vše důkladně promíchejte. Směs naplňte do zelných listů. Neplňte však jen jeden list, vždy si dejte na sebe alespoň 2-3 listy, aby se po tepelném zpracování nerozpadali a směs nevyletěla. Pekáč si potřete trochou oleje a naskládejte do něj plněné zelné listy.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Plech přikryjte alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na přibližně 30-35 minut.
Zatímco se připravuje hlavní chod, nachystejte si salát. Nakrájejte rajčata, nastrouhejte sýr a nasekejte kopr s petrželkou. Vše spolu promíchejte a přidejte smetanu, aby byl salát šťavnatější. Na závěr do salátu protlačte česnek, osolte ho a opepřete a dejte zchladit do chladničky.
Po půlhodině pečení zelných listů, vyberte pekáč z trouby a odstraňte alobal. Pekáč dejte zpět a nechte péct ještě alespoň 10-15 minut.
Přejeme dobrou chuť!