Sametově jemné domácí housky, pečené s láskou a péčí, jsou ideálním doplňkem k vašemu oblíbenému pokrmu nebo jen tak samotné k snídani. Upečte si své vlastní housky a užijte si čerstvost a chuť, kterou obchodní housky už po několika hodinách nedokážou nabídnout.
Co budete potřebovat?
Pro přípravu dokonalých domácích houskových bochníků budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g hrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 30 g kvasnic
- 1 lžíci cukru
- ½ dcl oleje
- 1 dcl mléka
- 1 lžíci majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 špetku soli
- 1 lžíci másla
- sezam na posypání pečiva
- vodu dle potřeby
Postup
1. Příprava kvásku
Nejprve si připravte kvásek. Rozpusťte kvasnice a cukr ve vlažném mléce a nechte stát na teplém místě po dobu 30 minut, dokud se kvásek nevytvoří.
2. Příprava těsta
Když je kvásek hotový, smíchejte ho s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte. Těsto by mělo být hladké a dobře prohnětené. Pokud je třeba, přidejte trochu vody.
3. Kynutí těsta
Těsto dejte do mísy a nechte ho kynout na teplém místě po dobu asi jedné hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem a nevytváří bubliny.
4. Tvarování housky
Nakrájejte těsto na kousky o hmotnosti asi 75 – 100 gramů a ručně je tvarujte do houskových forem. Udělejte na každé housce několik zářezů nožem.
5. Pečení
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Položte housky na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout před podáváním.
Výsledek
Vaše domácí housky jsou nyní hotové k podávání. Užijte si je s máslem, džemem nebo oblíbeným povidly. Upečení vlastních houskových bochníků je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvý a aromatický chléb doma!