Legendární hraběnčiny řezy – jednoduché, přitom tak výborné


Tento recept na jablečný štrůdl je jednoduchý a přesto lahodný. Díky kombinaci jemného těsta, sladkých jablek a aromatických koření se stane oblíbenou pochoutkou u celé rodiny. Příprava je snadná, stačí jen vypracovat těsto, naplnit ho plněným jablky a pečlivě upečeme. Výsledkem je dokonalý dezert, který voní po domácnosti a chutná jako ze šťavnatého kouta cukrářského království. Ať už si ho dopřejete k čaji jako odpolední pochoutku, nebo ho nabídnete na slavnostní tabuli, tento jablečný štrůdl vždy zaručí spokojené chutě a úsměvy na tvářích. Za recept děkujeme paní Jančíkové.

Reklama
shutterstock.com


BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 420 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 máslo nebo hera (já dala máslo)
  • 4 žloutky
  • větší půlku prášku do pečiva

POSTUP:

  1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme ho chladit do lednice.
  2. Pekla jsem na plechu o rozměrech 30×40 cm.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu menší půlku dáme na chvilku do mrazáku a druhou větší část rozválíme na pečicím papíru na velikost plechu.
  4. Buď můžete péct i s pečicím papírem, nebo jako já, plech vymažeme máslem a těsto na něj z papíru vyklopíme.
  5. Poté pokračujeme jako při přípravě štrúdlu: na rozválené těsto přidáme strouhaná vymačkaná jablíčka (5 ks stačí), vanilkový cukr, skořici, rozinky, ořechy – jak máte rádi.
  6. Vyšleháme sníh z bílků a rozetřeme ho na jablka.
  7. Potom nastrouháme druhou část těsta na sníh a pečeme na 180 stupňů do zlatavé barvy, asi tak 30 minut.
Reklama