Červená řepa obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů, které jsou klíčové pro správné fungování celého organismu. Tuto zeleninu si také můžete naložit společně s česnekem a získat maximální užitek z obou druhů zeleniny. Přinese vám to hodně benefitů, které nesmíte podceňovat. Jakmile se pustíte do pravidelné konzumace červené řepy, zažijete malý zázrak ve svém těle. Vyzkoušejte tuto nakládanou pochoutku a možná si řepu zamilujete, i když nejste její největší fanoušci.
Co budete potřebovat?
Obrovskou výhodou tohoto receptu je použití několika jednoduchých surovin a snadný postup. Pochopitelně potřebujete červenou řepu, ale nezapomínejte také na vhodné nádoby a jejich pečlivé sterilizování. Bez toho se neobejdete, když jde o nakládanou zeleninu. Jakmile to budete mít připravené, použijte tyto ingredience:
- červená řepa – 500 gramů,
- česnek – 4 stroužky,
- vinný ocet (6%) – 4 lžíce,
- nové koření – 2 kuličky,
- bobkové listy – 2 ks,
- cukr – 2 lžíce,
- sůl – 2 lžičky.
Pracovní postup
Červenou řepu opláchněte a pevně zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby a pečte po dobu jedné a půl hodiny, dokud nebude řepa nádherně měkká. Potom ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte 250 ml vody, přidejte nové koření, bobkový list, cukr a sůl. Přiveďte směs k varu a pokračujte ve vaření asi po dobu 5 minut. Nechte směs vychladnout, aby byla vlažná. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Řepu oloupejte a nakrájejte na malé a tenké kousky. Plátky vložte do vyvařené sklenice a přidejte malé kousky česneku. Do roztoku s kořením přidejte ocet. Tekutinou zalijte řepu a pevně uzavřete víčkem. Na dva dny sklenice vložte do lednice. Potom ji můžete použít do salátů, ale také jako zeleninovou přílohu k masu nebo bramborám. Nakládaná řepa obsahuje hodně vitamínů a minerálů, které vám posílí imunitu a zlepší vaše celkové zdraví. A navíc je velmi dobrá!
Zdroj: kamelena.com