Kakaoví šneci jsou vynikající snídaní nebo sladkou svačinou. Navíc si je nemusíte kupovat v pekárně nebo cukrárně. Velmi snadno si je připravíte doma. A jakmile se naučíte recept na těsto, můžete si potom vyrobit i mnoho dalších náplní a vychutnávat si sladké i slané šneky na mnoho způsobů. Poradíme vám, jak si vyrobit nejen těsto, ale také kakaovou náplň.
Co budete potřebovat?
Na výrobu těsta nepotřebujete žádné zvláštní ingredience. Potřebujete jen základní suroviny a na náplň vám stačí prakticky jen kvalitní kakao a máslo. Jakmile budete mít všechno připravené, samotná výroba již nebude trvat dlouho není vůbec náročná. Sami uvidíte, že vynikající sladké šneky budete mít na talíři brzy a také velmi rychle zmizí. Na výrobu těsta potřebujete:
- hladká mouka – 75 dkg,
- cukr krystal – 4 lžíce,
- sůl – špetka,
- vejce – 2 ks,
- mléko – 3 dl,
- kostka čerstvého droždí – 5 dkg,
- rozpuštěné máslo – 12 dkg.
Na náplň:
- máslo – 5-6 dkg,
- holandské kakao – podle chuti,
- moučkový cukr – podle chuti.
Pracovní postup
V půl hrnku vlažného mléka rozmíchejte lžičku cukru a rozdrobte do něj celou kostku droždí. Nechte vzejít kvásek. Potom smíchejte všechny ingredience na těsto a promíchejte je ručně nebo v kuchyňském robotu. Postavte mísu na teplé místo, zakryjte utěrkou a počkejte, až těsto dvojnásobí svůj objem. Musí být vláčné, takže možná budete potřebovat ještě trochu mléka. Těsto poté přesuňte na pomoučenou desku a rozválejte ho na tenký plát.
Následně ho potřete rozpuštěným máslem, zasypte moučkovým cukrem, holandským kakaem a znovu moučkovým cukrem. Nešetřete cukrem ani kakaem. Celé těsto srolujte do tvaru rolády a nakrájejte na 2-2,5 cm široké kousky. Plech vymažte máslem, vyskládejte na něj šneky a nechte je dalších 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a šneky pečte, dokud nebudou nádherně zlaté. Nakonec je pomocí špejle zkontrolujte, jestli jsou hotové. Dobrou chuť!
Zdroj: szunido.com