Domácí dorty i řezy jsou velmi oblíbené dezerty. S jahodovou náplní si užijete vynikající chuť léta a navíc budete mít na stole nádherný dezert. Vypadá jako z cukrárny a chutná ještě lépe. Dort jistě zmizí z vašeho domova velmi rychle a rodina bude prosit, abyste ho připravili ještě jednou. Na výrobu můžete použít čerstvé i mražené jahody, takže si ho můžete vychutnat po celý rok. V létě ale bude nejlepší.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tohoto dezertu potřebujete hodně ingrediencí, ale všechny snadno zpracujete. A nakonec všechno jen poskládáte dohromady a užijete si ten nejlepší domácí dort. Tohle potřebujete na výrobu piškotu:
- vejce – 5 ks,
- cukr – 15 dkg,
- mouka – 15 dkg,
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- olej – 1 lžíce,
- sůl – špetka.
Jahodová náplň:
- jahodové pyré – 500 ml,
- krémový pudink – 1 sáček,
- voda – 125 ml,
- máslo – 200 gramů,
- moučkový cukr – 125 gramů.
Náplň se smetanou a mascarpone:
- smetana (30%) – 250 ml,
- moučkový cukr – 1 ½ lžíce,
- mascarpone – 125 gramů.
Pracovní postup
Bílky vyšlehejte se špetkou soli. Za stálého míchání přidejte cukr, žloutky a olej. Nakonec přidejte mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijte do formu o velikosti 24×24 cm a vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte (asi 25 minut), dokud se okraje neoddělí od formy, vypněte a nechte piškot 5 minut ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky. Poté ho nechte vychladnout a podélně rozkrojte na dvě části. Jednu z nich vraťte do formy, ve které se piškot upekl.
Na jahodovou směs zahřejte rozmixované jahody. Do bublající směsi přidejte pudink rozpuštěný ve vodě. Přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Máslo a moučkový cukr vyšlehejte do pěny. Poté ho přidejte do směsi. Na krémovou směs všechno smíchejte dohromady a vyšlehejte mixérem. Piškot potřete marmeládou a jahodovou směsí. Zakryjte druhým piškotem, naneste jahodovou náplň, mascarpone a ozdobte nastrouhanou čokoládou. Dort vložte do lednice. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: urwiswakcji.pl