Připravit si květák velmi dobrým a lahodným způsobem, aniž byste museli stát celé hodiny v kuchyni, není jednoduché. Hodně lidí zná prakticky jen květák na řízky nebo na mozeček. Květák z trouby je přitom vynikající, přinese vám stejné vitamíny a zaručeně si na něm pochutnáte. Do tohoto receptu dáte jen své oblíbené ingredience a získáte vynikající výsledek.
Co budete potřebovat?
Na tento recept není potřeba příliš mnoho věcí, a přesto si užijete plnou chuť každé z těchto ingrediencí. Budete překvapeni, jak příjemnou chuť květáku si s tímto receptem užijete. Postup přípravy je navíc tak jednoduchý, že to zvládnete i večer po příchodu z práce. To by se vám u květákových řízků nepodařilo. Na výrobu si připravte:
- slanina (uvařená a nakrájená) – 4 plátky,
- květák – 6 velkých růžiček,
- mletý česnek – 3 lžičky,
- smetana ke šlehání – 1/3 kelímku,
- máslo – 1 polévková lžíce,
- pažitka (nasekaná) – 1 polévková lžíce,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- sýr čedar (strouhaný) – podle potřeby,
- jarní cibulka – na ozdobu.
Pracovní postup
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Květák a česnek přiveďte ve vodě k varu na středním ohni. Vařte po dobu 15 minut, jakmile se začne voda vařit. Květák sceďte a vložte do kuchyňského robotu (nebo mixéru). Přidejte k němu smetanu, máslo, pažitku, sůl a pepř podle chuti. Mixujte, dokud nebude všechno dokonale propojené do jednotné hmoty. Tuto směs rozprostřete na dno pekáčku mazaného máslem. Na květák rozložte nakrájenou slaninu a všechno zasypte strouhaným sýrem.
Nemusíte používat jen čedar, ale i jiný strouhaný sýr. Vložte pekáč do trouby na 5 minut, aby se sýr rozpustil. Podávejte pokrm zasypaný nakrájenou jarní cibulkou. Zapečený květák můžete podávat samotný, s uvařenými bramborami nebo jen se zdravým salátem. Samotné jídlo bude dost syté a trochu tučnější, takže s tím musíte počítat. Jestli ale potřebujete trochu jiný recept na květák a milujete zapečené pokrmy se sýrem, tento recept vám bude zaručeně chutnat.
Zdroj: recipes.arbweb.info