Karbanátky z mletého masa stále patří mezi nejoblíbenější pokrmy v Čechách. Jde o skvělou možnost, jak zpracovat mleté maso. Připravíte je velmi jednoduše, rychle a pochutná si na nich celá rodina. Poradíme vám jednoduchý trik, který udrží maso šťavnaté a velmi dobré. Jde o maličkost, ale výsledek díky ní bude úplně jiný.
Co budete potřebovat?
Na karbanátky pochopitelně nepotřebujete nic zvláštního. Základ tvoří mleté maso, vejce a cibule. Když k tomuto základu přidáte pár dalších ingrediencí, budete mít na talíři mnohem lepší pokrm. Příprava je stále velmi jednoduchá, ale pochutnáte si na nich mnohem více než kdy dřív. Podívejme se, co budete potřebovat na tento recept na karbanátky:
- mleté hovězí maso – 500 gramů,
- mleté vepřové maso – 500 gramů,
- brambory – 3 ks,
- vejce – 1 ks,
- cibule – 3 ks,
- hořčice – 1 polévková lžíce,
- mléko – ½ šálku,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- voda – 3 polévkové lžíce.
Pracovní postup
Cibuli nakrájejte najemno. Brambory oškrábejte, opláchněte pod tekoucí vodou a nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí a vepřové maso. Přidejte k němu cibuli a brambory. Nalijte do mísy mléko a nechte ho chvíli působit. Potom společně s mlékem promíchejte maso a zeleninu, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí v jednotnou hmotu. Jakmile budete mít takto připravený základ jídla, můžete se pustit do ochucování.
Rozklepněte do mísy k masu vejce. Přidejte hořčici, sůl, mletý černý pepř a všechno smíchejte s mletým masem. Musíte to velmi důkladně promíchat, aby se maso celé ochutilo. Z masa udělejte kuličky a vytvořte tvar karbanátku. Vložte je postupně všechny do pánve s rozehřátým olejem, zakryjte poklicí a pečte, dokud nebudou hotové. Nezapomeňte je smažit z obou stran. Během smažení je můžete podlít dalším olejem nebo vodou.