Nejúžasnější domácí koblihy zmizí během pár minut!

Koblihy patří mezi tradiční české snídaně. Hodně lidí si je pravidelně kupuje v obchodě, ale doma si je připravíte levněji a navíc budou chutnat mnohem lépe. Uvidíte, že jejich příprava je jednoduchá a jakmile se je naučíte připravovat, koblihy z obchodu si již nikdy nekoupíte. Tento recept je jednoduchý a dáme vám také tip na vynikající náplň.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácích koblih z droždí nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Výsledek chutná skvěle, jsou lehké, nadýchané a zmizí z talíře během chvilky. V první řadě se podíváme, co budete potřebovat na výrobu samotného těsta na koblihy:

  • polohrubá mouka – 1 kg,
  • čerstvé droždí – 1 balíček,
  • mléko – 600 ml,
  • šlehačka (33%) – 250 ml,
  • sůl – 1 lžička,
  • cukr – 2 lžičky,
  • vaječné žloutky – 4 ks,
  • rum – 50 ml.
shutterstock.com

Ingredience na náplň:

  • oblíbený džem,
  • cukr moučka,
  • jogurt,
  • šlehačka.

Pracovní postup

Smíchejte 200 ml mléka, půl lžičky cukru a droždí. Vše rozmíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě (asi 10 minut). Do prosáté mouky přidejte sůl, cukr a promíchejte. Přidejte do směsi droždí, vaječné žloutky, smetanu, rum a zbytek mléka. Všechno důkladně promíchejte. Mísu zakryjte utěrkou. Nechte kynout po dobu 1 hodiny na teplém místě. Těsto bude jako lepivé, ale to je v pořádku. Pracovní plochu vysypte moukou a položte na ní těsto.

Těsto musí být měkké. Rozdělte ho na polovinu a druhou část nechte ještě kynout. Zbytek těsta posypte trochu moukou a rozválejte na tloušťku půl centimetru. Těsto vykrajujte sklenkou vymazanou olejem. Nechte je chvíli ležet na pracovní desce. Do pánve nalijte dostatek oleje a pořádně ho zahřejte. Větší množství oleje se jen tak nepřipálí, takže se toho nemusíte obávat. Všechny koblihy osmažte z obou stran a nechte okapat na papírovém ubrousku. S druhou částí těsta udělejte to samé. Nakonec přidejte oblíbenou náplň a posypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Reklama