Koblihy patří mezi tradiční české snídaně. Hodně lidí si je pravidelně kupuje v obchodě, ale doma si je připravíte levněji a navíc budou chutnat mnohem lépe. Uvidíte, že jejich příprava je jednoduchá a jakmile se je naučíte připravovat, koblihy z obchodu si již nikdy nekoupíte. Tento recept je jednoduchý a dáme vám také tip na vynikající náplň.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácích koblih z droždí nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Výsledek chutná skvěle, jsou lehké, nadýchané a zmizí z talíře během chvilky. V první řadě se podíváme, co budete potřebovat na výrobu samotného těsta na koblihy:
- polohrubá mouka – 1 kg,
- čerstvé droždí – 1 balíček,
- mléko – 600 ml,
- šlehačka (33%) – 250 ml,
- sůl – 1 lžička,
- cukr – 2 lžičky,
- vaječné žloutky – 4 ks,
- rum – 50 ml.
Ingredience na náplň:
- oblíbený džem,
- cukr moučka,
- jogurt,
- šlehačka.
Pracovní postup
Smíchejte 200 ml mléka, půl lžičky cukru a droždí. Vše rozmíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě (asi 10 minut). Do prosáté mouky přidejte sůl, cukr a promíchejte. Přidejte do směsi droždí, vaječné žloutky, smetanu, rum a zbytek mléka. Všechno důkladně promíchejte. Mísu zakryjte utěrkou. Nechte kynout po dobu 1 hodiny na teplém místě. Těsto bude jako lepivé, ale to je v pořádku. Pracovní plochu vysypte moukou a položte na ní těsto.
Těsto musí být měkké. Rozdělte ho na polovinu a druhou část nechte ještě kynout. Zbytek těsta posypte trochu moukou a rozválejte na tloušťku půl centimetru. Těsto vykrajujte sklenkou vymazanou olejem. Nechte je chvíli ležet na pracovní desce. Do pánve nalijte dostatek oleje a pořádně ho zahřejte. Větší množství oleje se jen tak nepřipálí, takže se toho nemusíte obávat. Všechny koblihy osmažte z obou stran a nechte okapat na papírovém ubrousku. S druhou částí těsta udělejte to samé. Nakonec přidejte oblíbenou náplň a posypte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!