Ananas, jakožto exotické ovoce nejen s dobrou chutí, ale i skvělými účinnými látkami, které se vyplatí jíst při hubnutí, ale i při nachlazení a jiných neduzích. Bromelain, tedy enzym, který se v ananasu nachází, je účinným bojovníkem proti revma, zánětu, ale také snižuje riziko onemocnění rakovinou. Navíc je plný vlákniny, takže dokáže zlepšit i trávení, a nejen v chladnějším období vám pomůže s běžným nachlazením.
Čím ananas vyniká
Jestliže ananas neloupete často, jistě víte, že tento krok může být mírně pracnější, ale jistě to za tu námahu stojí. Rádi bychom ještě upozornili, že dužina ananasu se nesmí vařit – ničí se tak veškeré potřebné živiny. Ananas obsahuje opravdu pozoruhodné množství vitamínu C, A, B1, B2, B3, B5, B12, K a E. Z minerálních látek měď, sodík, fluor, hořčík, mangan, železo, bromelain, zinek, jód, draslík, vápník a fosfor. Vitamín C je uznávaný jako silný antioxidant, který chrání náš organismus před volnými radikály. Minerály draslík a hořčík jsou dokonalé pro správnou funkci nervového systému a svalů. Navíc draslík zabraňuje znečištění cév a tím pádem působí preventivně proti onemocnění srdce. Dalšími pozoruhodnými minerálními látkami jsou železo a mangan. Mangan snižuje cukr v krvi a železo je dokonalé pro tvorbu červených krvinek. Veškeré minerály, ale i vitamíny hrají důležitou a nepostradatelnou roli. Ananas je velmi vhodný jíst v zimním období, kdy nám může pomoci se zánětem horních cest dýchacích a jinými problémy týkající se nachlazení. Níže jsme pro vás připravili recept na tento lahodný a účinný sirup.
Suroviny
● 1 lžíce medu
● ½ lžičky kajenského pepře
● ½ lžičky čerstvého nastrouhaného či sušeného zázvoru
● ¼ šálku šťávy z citronu
● 1 hrnek na drobno nakrájeného ananasu
Postup
V jednoduchosti je síla a zde to platí dvojnásob. Veškeré suroviny dejte do mixéru a rozemelte. Tuto raw kaši či marmeládu užívejte každý den třikrát denně čajovou lžičku. Zbylou směs uchovávejte v ledničce.