Domácí roláda je jeden z nejlepších dezertů, jaké můžete připravit pro svou rodinu i návštěvy. Hodně lidí si myslí, že je to velmi těžké. Opak je pravdou, protože výroba domácí rolády je snadná a celkem rychlá. Musíte jen smíchat pár ingrediencí a opatrně pracovat s utěrkou při rolování těsta. Tato banánová roláda s kakaovým krémem chutná jednoduše skvěle!
Co budete potřebovat?
Na těsto stačí jen pár věcí, které smícháte dohromady. To samé platí také pro krém. V tomto případě většinu nanesete dovnitř a zbytek na povrch rolády. Banán dodá příjemnou a přírodní sladkost, stejně jako vlhkost a jemnost celému dezertu. V první řadě se podíváme, co potřebujete na výrobu těsta:
- vejce – 4 ks,
- sůl – špetka,
- cukr – 150 gramů,
- mouka – 85 gramů,
- kakaový prášek – 20 gramů,
- kukuřičný škrob – 20 gramů.
Na náplň:
- šlehačka – 400 ml,
- kakaový prášek – 10 gramů,
- moučkový cukr – 40 gramů,
- krémové tužidlo – 2 balíčky,
- čokoládové hobliny – 50 gramů + trochu na ozdobu,
- zralé banány – 2-3 ks.
Pracovní postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů na program horního a spodního ohřevu. Plech vyložte pečicím papírem. Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se solí do pěny. Pomalu přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání. Poté přidejte žloutky. V jiné míse smíchejte mouku, kakao a kukuřičný škrob. Obojí smíchejte a důkladně promíchejte. Těsto jemně rozetřete na plech, vložte do trouby a pečte po dobu 10 minut. Po upečení těsto ihned srolujte pomocí utěrky a nechte těsto 30-60 minut chladnout.
Mezitím si v míse smíchejte smetanu, krémové tužidlo, moučkový cukr a kakao. Všechno důkladně promíchejte. Piškot po vychladnutí velmi opatrně rozevřete a natřete na jeho povrch dvě třetiny krému. Posypte krém nastrouhanou čokoládou a položte tam oloupaný banán. Poté roládu znovu srolujte. Zbytek krému natřete na povrch rolády a posypte ho nastrouhanou nebo nasekanou čokoládou. Přidat můžete také banán nakrájený na kolečka. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: sheepysbakery.de