Chutná baklava na dva způsoby, které se rozplývají na jazyku

Baklava je tradiční dezert, který najdete hlavně ve Střední Asii. Jde o velmi tučný a sladký pokrm, který milují tisíce lidí z celého světa. Jestli vám nevadí hodně sladké dezerty a nepočítáte si každou kalorii, tohle vám bude chutnat. Navíc jsou v prvním receptu na baklavu také vlašské oříšky, takže je ideální pro všechny milovníky vlašských ořechů. Zkuste oba recepty a nebudete litovat.

Reklama

Co budete potřebovat?

Filo těsto je na tento dezert dokonalé, protože je velmi tenké. Nemusíte si dělat domácí těsto, naprosto skvěle vám poslouží i kupované. A budete mít jistotu, že máte dostatek plátů na výrobu domácí baklavy. Jinak nepotřebujete nic náročného. Trochu náročnější je pouze příprava této tradiční, exotické pochoutky. Jestli máte chuť na něco nového, zkuste tento recept. Potřebujete:

  • filo těsto – 500 gramů,
  • vlašské ořechy (napůl mleté a napůl nasekané) – 500 gramů,
  • strouhanka – 3 lžíce,
  • olej – 100 ml,
  • máslo (rozpuštěné) – 125 gramů.

Na cukrový sirup:

  • voda – 800 ml,
  • cukr – 800 gramů,
  • citron – 1/2 ks.

Pracovní postup

Nejdřív si připravte sirup. Vodu a cukr vařte asi 20 minut a na konci přijdejte šťávu z poloviny citronu. Až budete připravovat baklavu, sirup bude mít čas na vychladnutí. Na baklavu si připravte formu o průměru 22 cm. V balení je 20 listů. Když je nakrájíte na velikost formy, vznikne vám 40 listů. Příprava je poměrně zajímavá. Musíte si předej rozpustit máslo, protože s ním budete promazávat jednotlivé vrstvy těsta. Díky tomu je dezert poměrně tučný.

Reklama
recepti-i-zdravlje.info

Formu vymažte olejem nebo máslem. Smíchejte oříšky se strouhankou a rozdělte na čtyři stejné části. Potom začněte se skládáním baklavy. Prvních dezert listů těsta promažte máslem. Poté naneste první část ořechové směsi. Poté promažte máslem dalších pět listů těsta, naneste druhou část ořechů a takto pokračujte dál. Až budete mít nanesenou poslední vrstvu ořechů, zakryjte ji dalšími deseti listy těsta, které promažete máslem. V tuto chvíli si dezert nakrájejte ostrým nožem na kostky nebo obdélníky.

Upečte si sladkou pochoutku

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dezert ozdobte nasekanými ořechy a pečte po dobu 70 minut. Asi 20 minut před koncem pečení zakryjte celý dezert alobalem, protože jinak se vám povrch snadno spálí. Až bude dezert hotový, zalijte ho celý cukrovým sirupem o pokojové teplotě. Po vychladnutí ji nemusíte skladovat v lednici. Vydrží vám až týden o pokojové teplotě.

Baklava s mletými sušenkami

Druhou možností, jak si pochutnat na baklavě trochu jiným způsobem, je tento recept s mletými sušenkami. Na výrobu je levnější, protože na něj nepotřebujete vlašské ořechy. Takže pokud za ně nechcete platit nebo máte alergii na ořechy, zkuste tuto druhou variantu. Tento dezert také jinak vypadá. První recept vypadá jako klasická buchta, zatímco tento připomíná spíš jemné ruličky z křehkého těsta. Zkuste oba dva a potom se rozhodněte, který vám chutná více.

Shutterstock

Co budete potřebovat?

Stejně jako u předchozího receptu potřebujete filo těsto. Na druhou stranu potřebujete trochu jiné zbývající ingredience a také postup při výrobě je jiný. Dávejte si proto pozor na to, abyste měli po ruce vše potřebné. Jakmile budete mít vše připravené, můžete se pustit do výroby těchto vynikajících ruliček. A stejně jako u posledního receptu si musíte udělat cukrový sirup, který necháte vychladnout během přípravy samotného dezertu. Díky sirupu bude celý dezert nádherně lesklý. Na výrobu tohoto receptu na baklavu potřebujete:

  • filo těsto – 500 gramů,
  • jemně mleté sušenky – 300 gramů,
  • vejce – 3 ks,
  • cukr – 5 lžic,
  • olej – 5 lžic.

Na cukrový sirup:

  • voda – 1 litr,
  • cukr – 800 gramů,
  • citron – 1 ks.

Pracovní postup

Stejně jako u prvního receptu, také u tohoto si v první řadě uvařte cukrový sirup. Jen do vody přidejte během vaření plátky citronu a vařte je 5 minut. Potom nechte sirup chladnout a pusťte se do přípravy baklavy. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej a nakonec přidejte jemně mleté sušenky. Směs bude velmi hustá, takže s tím musíte počítat. Rozdělte si pláty filo těsta jako u předchozího receptu. Na každou rolku s baklavou potřebujete tři pláty.

První plát potřete olejem, položte druhý kus, potřete olejem a položte třetí kus. Na třetí plát naneste připravenou směs se sušenkami a pevně srolujte do tvaru ruličky. Tohle udělejte se všemi a rozložte je na plech vymazaný olejem. Rohlíky nakrájejte na velikost, jaká vám bude vyhovovat. Každý kousek potřete olejem. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte, dokud nebudou nádherně zlaté. Ještě horký dezert zalijte cukrovým sirupem o pokojové teplotě. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: recepti-i-zdravlje.info

Reklama