Chutné a zdravé pomazánky pro děti: Svačina, která vám nezabere více než pár minut

Když jsou děti malé, chceme jim dopřát skutečně tu nejlepší a nejkvalitnější stravu. Je to zásadní pro jejich zdravý vývoj a pro možnost růst, užívat si života a prospívat. Zajistit v dnešní době zdravou a vyváženou stravu není snadné. Na první pohled bychom mohli říct, že se přeci všechno dá koupit a není tedy třeba si lámat hlavu s nějakým vařením, ale brzy asi změníte názor, pokud si přečtete složení takových výrobků. Se zdravým stravováním to nemá nic společného. Ukazuje se tedy, že je nezbytné co možná největší část stravy dětem připravovat doma a přesně vědět, co do jídla přidáváte a jaké má výživové hodnoty. Tyto recepty na snadné a zdravé pomazánky vám to aspoň trochu ulehčí. Můžete je dětem servírovat na snídani, svačinu nebo večeři a spolehnout se na to, že jsou nejen zdravé, ale také ze základních surovin, a připravíte je během pár minut.

Reklama
https://irecept.cz/

Tvarohová s jarní cibulkou

Na přípravu této pomazánky si nachystejte:

  • Tvaroh – jedna vanička
  • Sladká paprika – dle chuti
  • Jarní cibulka – jeden svazek
  • Pepř, sůl – dle chuti

Tvaroh vymíchejte do hladka. Pokud chcete, aby byla pomazánka hutnější a více zasytila, můžete do něj přidat i lžíci másla. Následně si nakrájejte jarní cibulku na malá kolečka a přidejte ji ke tvarohu. Vše řádně opepřete a osolte. Na závěr dochuťte sladkou mletou paprikou a podávejte s čerstvým celozrnným pečivem, bagetou nebo třeba jen se zeleninou ve formě dipu.

Mrkvová s cibulí

Nachystejte si tyto ingredience:

  • Mrkev – 3–4 kusy
  • Cibule – 2 kus
  • Majonéza – 4 lžíce
  • Cukr – 1 lžička
  • Sůl, pepř, pažitka – dle chuti

Nakrájejte cibuli na tenké plátky, mrkev si omyjte, očistěte a nastrouhejte najemno. Vše smíchejte v misce, poté přidejte také majonézu a cukr. Cukr je nutné pořádně rozmíchat, aby se všechny krystalky dobře rozpustily. Poté dochuťte kořením dle své vlastní chuti a pomazánku mažte na čerstvé bagety, rohlíky nebo housky, případně i celozrnný chleba.

Reklama

Ředkvičková pomazánka

Na přípravu této mírně pikantní pomazánky si nakupte:

  • Ředkvičky – 2 svazky
  • Cibule – 1 kus
  • Zakysaná smetana – 2 lžíce
  • Máslo – menší kousek
  • Tofu – jeden balíček

Cibulku si očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Následně si rozehřejte pánev a cibulku na ní lehce osmahněte. Poté přidejte nastrouhané ředkvičky a krátce orestujte, osolte a opepřete. Tofu si mezitím také nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte ke směsi, jakmile ji sundáte z plotny. Následně vmíchejte kysanou smetanu a podávejte s čerstvým pečivem.

Jemná vajíčková pomazánka

Na přípravu této oblíbené pomazánky si připravte:

  • Vejce – 5 kusů
  • Zakysaná smetana – 200 g
  • Hořčice – 2 lžičky
  • Cibule – 1 kus
  • Sůl a pepř – 1 lžička

Nejprve si vajíčka uvařte natvrdo v osolené vodě. Stačit by mělo 10-12 minut ve vařící vodě. Poté si vajíčka oloupejte a nastrouhejte, přidejte najemno nakrájenou cibuli a ochuťte hořčicí. Vmíchejte kysanou smetanu, přidejte sůl a pepř dle vlastní chuti. Vše řádně promíchejte a vložte do chladničky. Podávejte s čerstvými rohlíky nebo houskami a nebojte se k tomu přidat i nějakou čerstvou zeleninu. 

Křenová pomazánka s tvarohem

Na tuto mírně pikantní pomazánku si nachystejte:

  • Tvaroh – 250 g
  • Vejce – 4 kusy
  • Zakysaná smetana nebo jogurt – 2 lžíce
  • Čerstvě nastrouhaný křen- 1-2 lžíce
  • Mletý kmín, pažitka, sůl, pepř – dle chuti

Vajíčka nejprve uvařte natvrdo a v mezičase si dobře rozšlehejte tvaroh. Následně k němu přidejte nastrouhaná nebo vidličkou rozmačkaná vajíčka, k tomu také čerstvý křen a kmín dle vaší chuti. Do základu jemně vmíchejte kysanou smetanu, osolte a opepřete. Před servírováním můžete ještě posypat nakrájenou pažitkou. Nejlepší je pomazánka s čerstvým kváskovým chlebem.

Tuňáková s cibulí

Ryby jsou velmi zdravé, tak proč nezkusit i tuhle pomazánku, na kterou budete potřebovat:

  • Konzerva tuňáka – 1 kus
  • Žervé sýr – 2 balení
  • Jarní cibulka – 1 svazek
  • Dijonská hořčice – 1 lžíce

Smíchejte konzervu tuňáka se dvěma baleními žervé. Vše řádně promíchejte a ochutnejte, zda potřebuje směs dosolit anebo opepřit. Nakrájejte si nadrobno jarní cibulku a přidejte ji ke směsi. Můžete přidat i lžíci dijonské hořčice. Hotovou pomazánku můžete před servírováním ještě dozdobit slunečnicovými semínky.

Brokolicová tofu pomazánka

Je to velmi zdravá a chutná alternativa pro všechny, kdo nechtějí jíst mléčné výrobky nebo maso. Na přípravu si nakupte:

  • Brokolice – 1 kus
  • Olivový olej – 1 lžíce
  • Tofu – 1 kostka
  • Zeleninový vývar – asi 100 ml
  • Sůl, pepř, bazalka – dle chuti

Nejprve si ve vodě nebo na páře uvařte brokolici rozdělenou na menší růžičky. Uvařenou brokolici rozmixujte společně se lžící panenského olivového oleje a postupně přidávejte ke směsi také menší kousíčky tofu. Podle konzistence přidejte trochu zeleninového vývaru, sůl, pepř, bazalku nebo jiné bylinky. Hotovou pomazánku mažte na celozrnný toast či chléb.

Reklama