Lahodné housky ze světlého kynutého těsta jsou oblíbené pro svou vláčnost, jemnou chuť a bohatý akcent sýra. Tento recept si zamilujete a na svoje víkendové snídaně už nikdy nebudete chtít nic jiného. Navíc si jej podle tohoto snadného receptu připravíte skutečně velmi rychle. Nejlepší jsou čerstvé, ale výhodou je, že i několik dní po upečení stále chutnají skvěle.
Suroviny
- Voda – 450 ml
- Olej – 90 g
- Cukr – 2 lžičky
- Sůl – 3 lžičky
- Hladká mouka – 840 g
- Droždí – 30 g
- Tvrdý sýr – dle chuti a potřeby
Jak postupovat při přípravě?
Dejte si bokem trochu vody, malé množství cukru, mouky a všechno droždí.
V menší misce společně umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout, aby se jeho objem přibližně ztrojnásobil a na povrchu byla hustá pěna.
Následně si bokem připravte do velké míse všechny zbývající suroviny a postupně je i s vykynutým kváskem vymíchejte v hladké těsto.
Je nutné těsto řádně propracovat a nespěchat. Čím více práce mu věnujete, tím lépe pak vzejde.
Pomoci si samozřejmě můžete vhodným kuchyňským robotem s odpovídajícím nástavcem. Těsto poté nechte na teplém místě nakynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vytáhněte z mísy, propracujte rukama a rozdělte na 12–14 dílů a z každého kousku vytvarujte bochánek.
Ty následně uložte na plech, který je vyložený pečicím papírem, a nechte je ještě na teple nakynout. Klidně je můžete rukou mírně zploštit, aby příliš nerostly dovrchu.
Na závěr je potřete rozšlehaným vejcem a posypte je bohatě strouhaným sýrem.
Dejte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 190–200 °C po dobu 15–20 minut – podle velikosti bulek a výkonu naší trouby.
Extra sýrové
Pokud chcete, aby byly bulky skutečně plné sýra, je možné vložit kostičku tvrdého sýra také dovnitř housky. Nejsnadněji to uděláte tak, že když budete válet malý bochánek v ruce, dáte kostičku doprostřed a obalíte ji těstem.
ZDROJ: krysiagotuje.pl