Dokonalá snídaně na víkend: Nadýchané sýrové bochánky si zamilujete

Lahodné housky ze světlého kynutého těsta jsou oblíbené pro svou vláčnost, jemnou chuť a bohatý akcent sýra. Tento recept si zamilujete a na svoje víkendové snídaně už nikdy nebudete chtít nic jiného. Navíc si jej podle tohoto snadného receptu připravíte skutečně velmi rychle. Nejlepší jsou čerstvé, ale výhodou je, že i několik dní po upečení stále chutnají skvěle.

Suroviny

  • Voda – 450 ml
  • Olej – 90 g
  • Cukr – 2 lžičky
  • Sůl – 3 lžičky
  • Hladká mouka – 840 g
  • Droždí – 30 g
  • Tvrdý sýr – dle chuti a potřeby

Jak postupovat při přípravě?

Dejte si bokem trochu vody, malé množství cukru, mouky a všechno droždí.

https://www.krysiagotuje.pl/

V menší misce společně umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout, aby se jeho objem přibližně ztrojnásobil a na povrchu byla hustá pěna.

Čtěte také: Sladké kornouty z lineckého těsta s úžasnou náplní

https://www.krysiagotuje.pl/

Následně si bokem připravte do velké míse všechny zbývající suroviny a postupně je i s vykynutým kváskem vymíchejte v hladké těsto.

https://www.krysiagotuje.pl/

Je nutné těsto řádně propracovat a nespěchat. Čím více práce mu věnujete, tím lépe pak vzejde.

https://www.krysiagotuje.pl/

Pomoci si samozřejmě můžete vhodným kuchyňským robotem s odpovídajícím nástavcem. Těsto poté nechte na teplém místě nakynout asi hodinu.

https://www.krysiagotuje.pl/

Vykynuté těsto vytáhněte z mísy, propracujte rukama a rozdělte na 12–14 dílů a z každého kousku vytvarujte bochánek.

https://www.krysiagotuje.pl/

Ty následně uložte na plech, který je vyložený pečicím papírem, a nechte je ještě na teple nakynout. Klidně je můžete rukou mírně zploštit, aby příliš nerostly dovrchu.

https://www.krysiagotuje.pl/

Na závěr je potřete rozšlehaným vejcem a posypte je bohatě strouhaným sýrem.

https://www.krysiagotuje.pl/

Dejte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 190–200 °C po dobu 15–20 minut – podle velikosti bulek a výkonu naší trouby.

https://www.krysiagotuje.pl/

Extra sýrové

Pokud chcete, aby byly bulky skutečně plné sýra, je možné vložit kostičku tvrdého sýra také dovnitř housky. Nejsnadněji to uděláte tak, že když budete válet malý bochánek v ruce, dáte kostičku doprostřed a obalíte ji těstem.

ZDROJ: krysiagotuje.pl