Jaký dezert nachystat pro sváteční vánoční stůl nebo rodinnou oslavu? Vyzkoušejte domácí větrníky, po kterých se doslova zapráší a vy budete chystat další dávku. Co je na nich výjimečného? Dobře vypadají a hodí se při mimořádných a slavnostních událostech, na přípravu však nejsou tak složité, jak by mohlo zpočátku vypadat.
Ingredience
Co si musíte na přípravu tohoto delikátního dezertu připravit?
Na krém si nachystejte:
- 3 sklenice mléka,
- 1 menší hrnek cukru (pro sladší chuť můžete
přidat 2-3 lžíce cukru navíc), - 2 lžíce hladké mouky,
- 1 lžíci kukuřičného škrobu,
- 1 žloutek,
- 1 balení vanilkového cukru,
- 1 lžíci másla,
Na těsto budete potřebovat:
- 50 g másla,
- 250 ml vody,
- špetku soli,
- 150 g hladké mouky,
- 4 vejce,
- 1/4 lžičky prášku do pečiva.
Na ozdobení si připravte:
- 200 g mléčné čokolády.
Postup
Začněte přípravu větrníků krémem. Nachystejte si hrnec, nalijte do něj mléko, přidejte mouku, škrob, žloutek a cukr. Dobře míchejte, použijte mixér a připravte hustý krém. Po zhoustnutí pořádně zašlehejte vanilkový cukr s máslem. Po promíchání přísad přikryjte potravinovou folií a dejte odležet.
Nyní je čas na těsto. Dejte hrnec na mírný plamen a rozpusťte máslo, přidejte vodu, posolte špetkou soli a přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Při stálém míchání by mělo vzniknout hladké těsto. Odstavte z plamene a nechte trošku vychladnout. Pomocí mixéru vmíchejte jedno vajíčko po druhém. Těsto musí být hladké a pěkně vláčné, nesmí obsahovat žádné hrudky. Poté jej naplňte do zdobicího sáčku. Připravte si plech s pečicím papírem a pomocí sáčku tvarujte podlouhlé válečky.
Vložte péct do předehřáté trouby na 200 °C, pečte asi 25 minut. Prvních 15 minut rozhodně neotevírejte troubu pro kontrolu, mohlo by dojít ke splasknutí válečků, musí zůstat pěkně nadýchané.
Po dopečení nechte vychladnout a rozkrojte na půlky, naplňte připraveným krémem.
Na závěr si připravte čokoládovou polevu, rozpusťte čokoládu v horké vodní lázni. Poloviny namočte a spojte. Dozdobte čokoládou a po zatuhnutí můžete podávat.