Dokonalý dezert pro sváteční stůl? Domácí větrníky!

Jaký dezert nachystat pro sváteční vánoční stůl nebo rodinnou oslavu? Vyzkoušejte domácí větrníky, po kterých se doslova zapráší a vy budete chystat další dávku. Co je na nich výjimečného? Dobře vypadají a hodí se při mimořádných a slavnostních událostech, na přípravu však nejsou tak složité, jak by mohlo zpočátku vypadat.

Ingredience

Co si musíte na přípravu tohoto delikátního dezertu připravit?

Na krém si nachystejte:

Čtěte také: Salát z nakládané červené cibule je dokonalý do hamburgerů!

  • 3 sklenice mléka,
  • 1 menší hrnek cukru (pro sladší chuť můžete přidat 2-3 lžíce cukru navíc),
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu,
  • 1 žloutek,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • 1 lžíci másla,

Na těsto budete potřebovat:

  • 50 g másla,
  • 250 ml vody,
  • špetku soli,
  • 150 g hladké mouky,
  • 4 vejce,
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva.

Na ozdobení si připravte:

  • 200 g mléčné čokolády.

Postup

Začněte přípravu větrníků krémem. Nachystejte si hrnec, nalijte do něj mléko, přidejte mouku, škrob, žloutek a cukr. Dobře míchejte, použijte mixér a připravte hustý krém. Po zhoustnutí pořádně zašlehejte vanilkový cukr s máslem. Po promíchání přísad přikryjte potravinovou folií a dejte odležet.

Nyní je čas na těsto. Dejte hrnec na mírný plamen a rozpusťte máslo, přidejte vodu, posolte špetkou soli a přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Při stálém míchání by mělo vzniknout hladké těsto. Odstavte z plamene a nechte trošku vychladnout. Pomocí mixéru vmíchejte jedno vajíčko po druhém. Těsto musí být hladké a pěkně vláčné, nesmí obsahovat žádné hrudky. Poté jej naplňte do zdobicího sáčku. Připravte si plech s pečicím papírem a pomocí sáčku tvarujte podlouhlé válečky.

Vložte péct do předehřáté trouby na 200 °C, pečte asi 25 minut. Prvních 15 minut rozhodně neotevírejte troubu pro kontrolu, mohlo by dojít ke splasknutí válečků, musí zůstat pěkně nadýchané.

Po dopečení nechte vychladnout a rozkrojte na půlky, naplňte připraveným krémem.

Na závěr si připravte čokoládovou polevu, rozpusťte čokoládu v horké vodní lázni. Poloviny namočte a spojte. Dozdobte čokoládou a po zatuhnutí můžete podávat.