Trdelník je velmi tradiční pochoutkou, kterou najdete na každém trhu, pouti nebo dětských akcích. Není se čemu divit, protože jde o velmi jemné a chutné těsto. Bohužel v posledních letech je trdelník ze stánku velmi drahý. Hodně lidí si ho proto nekoupí a spokojení se životem bez tohoto sladkého těsta. To je velká škoda, ale můžete si ho klidně připravit u sebe doma.
Co budete potřebovat?
Na trdelník nepotřebujete nic zvláštního. Jestli si ho chcete připravit doma, budou se vám hodit prázdné plechovky. Kolem nich omotáte těsto, které poté upečete v troubě. Proto si dávejte pozor na to, abyste si nasbírali dost plechovek nebo podobných předmětů, které vám poslouží pro správný tvar trdelníku. Na výrobu tohoto dezertu potřebujete:
- hladká mouka – 600 gramů,
- sůl – špetka,
- cukr – 40 gramů,
- droždí – 25 gramů,
- mléko – 300 ml,
- vejce – 2 ks,
- měkké máslo – 100 gramů
Na obalení těsta:
- cukr krystal,
- vanilkový cukr,
- skořice (1 čajová lžička na 100 gramů cukru),
- mleté vlašské ořechy.
Pracovní postup
Mouku prosejte do velké mísy, přidejte sůl a uprostřed udělejte důlek. Do něj přidejte cukr, rozdrobené droždí a vlažné mléko. Až se droždí aktivuje, přidejte vejce a máslo. Těsto vypracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Vršek namažte olejem, zakryjte a nechte 30-40 minut kynout na teplém místě. Až těsto nakyne, vyválejte ho na tloušťku 2-3 mm na naolejovaném povrchu. Stačí jen malé množství oleje. Těsto nakrájejte na proužky široké na 3-4 cm.
Připravte si 5 plechovek od piva a zabalte je do alobalu. Potom na ně namotejte proužky těsta. Dávejte si pozor, aby bylo těsto těsně na plechovce, protože jinak se během pečení odmotá a sklouzne. Na jednu plechovku můžete použít i více proužků. Dávejte si jen pozor, aby tam nebyly mezery. Takto připravené trdelníky vyválejte v cukru, skořici a dalších surovinách. Nechte těsto ještě 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Nechte mezi plechovkami dost místa.
Zdroj: ketkes.com/