Džem z pánve: skvěle chutná jahodový i angreštový

Celodenní zavařování s nejistým výsledkem? Naprostá ztráta času, výtečně chutná i džem z pánve, který je během pouhých deseti minut hotový. Výhodou je, že si zachovává svou chuť a barvu, k tomu lze recept použít i na maliny nebo rybíz, které budou hotové ještě rychleji. A co teprve angrešt, který skvěle chutná s třešňovými lístky! To je teprve dobrota, kterou musí každá hospodyňka vyzkoušet!

Reklama

Ingredience

Co bude na přípravu jahodového džemu z pánve potřeba? Připravte si:

  • jahody – 1 kg
  • cukr – 1 kg
  • citronová šťáva – 2 lžíce (příp. 1/3 lžičky kyseliny citronové)
  • voda – 2 lžíce
  • želírující látka – 15 g

Postup přípravy

Čerstvé a přebrané jahody omyjte a zbavte pomocí nože stopek.

https://takprosto.cc/

Poté si připravte pánev, do které vlijte vody. Postupně přihazujte jednotlivé jahody a přiveďte postupně k varu.

Reklama
https://takprosto.cc/

Pánev se nemusí přikrývat a vařte za stálého míchání. Ovoce by se nemělo převařit.

https://takprosto.cc/

Mezitím rozřeďte agar v citronové šťávě, nechte během 10 minut nabobtnat. K jahodám přidávejte po lžících cukr, poté zalijte připraveným citronovým agarem a nevařte déle než 10 minut.

https://takprosto.cc/

Vařící džem vlijte do vysterilovaných sklenic a zašroubujte, otočte dnem vzhůru a přikryjte.

https://takprosto.cc/

Jak připravit angreštový džem s třešňovými listy? Připravte si:

  • angrešt – 800 g
  • cukr – 500 g
  • citron – plátek
  • třešňové listy – 35 ks
  • ořechy – ½ lžíce
  • voda – 120 ml

Ovoce omyjte a osušte, odstraňte stopky a vložte do pánve.

https://takprosto.cc/

V hrnci svařte 100 mililitrů vody a 200 gramů cukru, přilijte k bobulím. Přidejte listy a plátek citronu a vařte po dobu 5 minut. Poté vypněte plamen.

https://takprosto.cc/

Celou proceduru opakujte několikrát po dobu 4 hodin, z hladiny sbírejte pěnu. Na závěr odstraňte listy a citron, přidejte zbylý cukr a ořechy, povařte 5 minut a vlijte do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a nechte zchladnout dnem vzhůru. Přikryjte utěrkou, po zchladnutí uložte do spíže.

https://takprosto.cc/

Zdroj: takprosto.cc

Reklama