Čím pohostit kamarádky, které přijdou na odpolední pokec a kávu? Nebo jaký dezert udělá radost dětem, které milují sladké? Inspiraci lze najít u dezertů, jejichž základem jsou müsli vločky a ovoce. U obojího si zvolte oblíbené příchutě, chuťově dokonalé jsou různé kombinace müsli s čokoládou nebo praženými ořechy. Použít je možné samozřejmě také běžné ovesné vločky bez příchuti, které nejsou tolik sladké.
Ingredience
Co budete na přípravu jemného dezertu potřebovat? Kromě vybraných müsli ještě oblíbené ovoce, v létě je zahrada plná různých bobulových plodů, jako jsou rybízy, angrešt nebo borůvky, ale chutnají výtečně též třešně, višně nebo meruňky, které je možné použít čerstvé nebo svařit jako domácí kompot a použít. Před přípravou si nachystejte:
- müsli nebo ovocné vločky
- smetana na šlehání (žervé, hustá kysaná smetana, mascarpone apod.) – 400 ml
- želé (přírodní nebo s příchutí citronu) – 1 balení
- oblíbené ovoce
Postup přípravy
U těchto druhů dezertů se začíná přípravou želé, prášek z jednoho balení se nechá rozpustit v hrnku horké vody, po dokonalém zamíchání se nechá vychladnout. Připravte si dále skleněné misky, do kterých se budou přísady vrstvit.
Na dno nasypte asi 2 až 3 lžíce vybraného druhu müsli, samozřejmě záleží na velikosti nádobky. Skleněné vypadají efektně, protože jsou vrstvy pěkně vidět. Do hluboké mísy vlijte smetanu na šlehání nebo použijte jiný krém a mixujte, dokud neztuhne, přidejte želé.
Při šlehání se ingredience musí hezky spojit. Bílý krém se přidává na vrstvu vloček.
Poté se opět vrství müsli a na závěr opětovně krém.
Vršek bílého povrchu se dozdobí ovocem. V zimě se mohou použít kompotované mandarinky.
Jde to samozřejmě i bez ovoce, stačí posypat hoblinami čokolády nebo poprášit kakaem a dozdobit směsí ořechů. Dezert se může podávat okamžitě, v létě chutná báječně vychlazený, kdy může nahradit kupovanou zmrzlinu.
Zdroj: smakdnia.pl