Kuchyň je zpravidla nejšpinavější místností bytu, jelikož se v ní pracuje se syrovými potravinami a v průběhu vaření se zanáší všechny povrchy mastnými výpary. Navíc se v místnosti obvykle také nachází lednice, která sice udržuje potraviny čerstvé, ale s postupující dobou uložení stejně nakonec stárnou a kazí se. Pokud chcete mít kuchyň vždy perfektně čistou, je potřeba dodržovat několik zásad, které zajistí, že se v ní nebude udržovat nepříjemný zápach, špína či bakterie.

Zásady pro udržení čisté kuchyně a zachování funkčnosti všech nástrojů

Chcete-li mít v kuchyni vždy pořádek, řiďte se následujícími zásadami.

1.    Zachovávejte základní uspořádání

Při vaření dochází nejen k odpařování mastnoty, ale také k postříkání okolních povrchů, nebo jejich zašpinění odkládanými nástroji. Během vaření se tak snažte vše ihned odstranit a používané koření nebo suroviny vždy odkládat ihned na místo. Nástroje, které používejte, dávejte buď ihned do dřezu nebo je umyjte.

2.    Náčiní umývejte ihned po použití

Jedná se především o nože a sekáčky, ale také dřevěné pomůcky, jako jsou vařečky či prkýnka, kterým škodí vlhkost. Vše ihned omyjte a utřete, zabráníte tak rezivění, ztrátě ostrosti, nebo prohýbání u dřevěných předmětů.

3.    Kuchyň si rozdělte do zón

Každý typ úkonu vždy realizujte pouze na jednom místě, sníží se tak riziko kontaminace či nevhodného zašpinění větších ploch a zjednodušíte si úklid.

4.    Dřez a čistící prostředky

Všechny čistící prostředky nechávejte na jednom místě pod dřezem – vyhnete se tak jejich neustálému hledání. Dřez by měl každý večer zůstat čistý a umytý, aby se v něm nezachytávaly nečistoty a nemnožily se bakterie.

5.    Pracovní plochy a podlaha

Stejně jako dřez, i podlaha a pracovní plochy by měly zůstat večer vždy čisté. Na lince nenechávejte skleničky ani špinavé talíře. To stejné platí pro jídelní stůl. Vše ihned po večeři umyjte a uložte.

6.    Lednice

Lednici pravidelně (alespoň jednou týdně) kontrolujte a vyhazujte všechny prošlé potraviny. Aromatické produkty, jako jsou sýry či zelenina, ukládejte vždy samostatně nebo do uzavřených sklenic. Velmi důležité je také pravidelné mytí lednice, kterým se odstraní plísně a bakterie.

7.    Sporák, trouba a mikrovlnka

Čištění sporáku, trouby či mikrovlnky nenechávejte pouze na chvíle, kdy jsou zaneseny – čistěte je ihned, jakmile se v nich povrch jídlem poprská, aby nedocházelo k opakovanému zapékání mastnoty.

8.    Vynášení odpadků

Odpadky vynášejte každý den, zabráníte tím šíření pachů z rozkládajících se potravin, zejména syrového masa nebo plesnivějící zeleniny.

Sdílejte článek