Domácí koláčky s tvarohem rozhodně nejsou záležitostí pouze na svatby. Ale pochopitelně i na oslavy nebo svatbu můžete tento recept velmi dobře využít. Tyto jemné koláčky si vychutnáte při jakékoli příležitosti, včetně zajímavé snídaně. A pochopitelně domácí varianta bude vždy chutnější, levnější a také zdravější než kupovaná. A přesně víte, kolik cukru si dáte do svých koláčků.
Co budete potřebovat?
Na výrobu potřebujete jen pár věcí. Těsto si vyrobíte během chvilky, stejně jako tvarohovou náplň. Jakmile vše dáte dohromady a upečete, budete mít na talíři vynikající a nádherný dezert. Tradiční česká kuchyně může být velmi lehká a chutná. S tímto receptem uvidíte, že je to pravda. Na výrobu těsta si připravte:
- mléko – 200 ml,
- máslo – 50 gramů,
- sušené droždí – 15 gramů,
- cukr – 75 gramů,
- sůl – 1 lžička,
- zakysaná smetana – 2 lžíce,
- vejce – 1 ks,
- mouka – 450 gramů.
Na náplň:
- tvaroh – 180-200 gramů,
- vaječný bílek – 1 ks,
- vaječný žloutek – na pomazání,
- cukr – 50 gramů,
- vanilkový extrakt – 1 lžička.
Pracovní postup
Do teplého mléka přidejte droždí a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte také cukr a sůl. Poté přidejte třetinu prosáté mouky, zakysanou smetanu a vejce. Vše promíchejte metličkou nebo lžící. Do směsi přidejte měkké, rozpuštěné máslo a postupně přidávejte zbytek mouky. Rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujte jemné a lepivé těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě odpočívat jednu až jednu a půl hodiny. Mezitím si připravte náplň.
Jeden bílek vyšlehejte mixérem se dvěma lžícemi cukru a vanilkou. Přidejte tvaroh a šlehejte při nízké rychlosti, dokud nezískáte hladkou směs. Žloutek smíchejte s lžičkou cukru a nechte si tuto směs stranou na pomazání koláčků. Silikonovou podložku nebo pečicí papír namažte olejem. Z těsta vytvořte kouli a rozdělte ji na čtyři stejné díly a každý z nich rozdělte na další čtyři díly. Získáte 16 kousků. Z každého kousku udělejte kuličku, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odpočívat.
Chutná snídaně i občerstvení na oslavu
Sklenicí udělejte uprostřed každé kuličky důlek. Naneste do něj tvarohovou směs a nechte 10 minut stát. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Okraje koláčků namažte žloutkovou směsí. Pečte v troubě po dobu 20 minut. Hotové koláčky nechte na plechu trochu vychladnout, než je přesunete na talíř. Výsledek bude velmi jemný a příjemně sladký.
Zdroj: plyashka.com