Švestka je jedním z mála produktů, které si i po zpracování uchovají většinu svých blahodárných vlastností. Ze švestek se dají vyrobit velmi chutné kandované kousky ovoce, které dlouho vydrží. Zprostředkují vám tak porci vitamínů, kterých v zimě nikdy není dostatek.
Potřebovat budete 4 kilogramy vypeckovaných švestek, 1,5 kilogramů cukru, půl lžičky kyseliny citronové a sklenici vody.
Jak postupovat?
Nejprve pomocí nože švestky opatrně rozřízněte a odstraňte pecky. Pak je oloupejte. Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte vodou. Přiveďte vodu k varu a nechte chvíli probublávat. Oloupané švestky vložte do vroucího cukrového sirupu a snižte plamen tak, aby se jen mírně zahříval. Za pár minut švestky pustí šťávu a budou zcela zakryté tekutinou.
Švestky vařte na mírném ohni půl hodiny. Poté je opatrně vylovte cedníkem, aby tekutina zůstala v hrnci. Zbytek sirupu nechte ještě pozvolna vařit, musí zhoustnout. Nezapomeňte ho pravidelně míchat. Když je sirup dostatečně hustý, odstavte hrnec z plotny a nechte sirup dobře vychladnout. Opět čas od času promíchejte.
Opakujte několikrát za sebou
Do vychladlého sirupu opět vložte švestky a vše společně poduste na mírném ohni. Opět švestky vylovte cedníkem a celý postup několikrát opakujte, dokud nebude ovoce měkké a lesklé na povrchu. Během posledního varu přidejte do sirupu kyselinu citronovou.
Kandované švestky budou chutnat jako sladkokyselá marmeláda. Takto konzervované švestky lze skladovat mnohem déle než čerstvé ovoce.
Po zpracování švestek věnujte trochu péče svým rukám, jelikož se na nich po kontaktu s tmavými plody mohou objevit tmavě fialové skvrny. K vybělení a zjemnění pokožky rukou můžete použít následující trik – lžíci kyseliny citronové rozpusťte v litru teplé vody. Nechte ruce v této tekutině asi deset minut, poté je opláchněte a otřete ručníkem. Skvrny okamžitě zmizí.
Zdroj: myhomeinspiration.net