Vypadá lákavě, ještě lépe chutná, prostě úžasný dezert, do kterého se s chutí každý pustí. Zázračný dezert, o kterém je řeč, stojí za přípravu hostům i pro víkendová odpoledne s rodinou ke kávě a čaji. Tento zákusek je lahodně jemný a každý si jej zamiluje, takže počítejte dopředu s tím, že už jej budete muset péct neustále znova a znova. A návštěva? Ta si jistě řekne o recept, protože jeho chuť je opravdu nebeská!
Ingredience
Co budete na přípravu lahodného krémového dezertu potřebovat? Těsto se skládá ze tří zvlášť pečených vrstev, budete tedy potřeba vše třikrát a poté ještě mák, kakao a ořechy. Připravte si kromě pekáčku, plechu nebo zapékací nádoby ještě:
na krém:
- mléko – 1 l
- krupice – 8 lžic
- vanilkový cukr – 2 balení
- máslo – 25 dkg
- práškový cukr – 25 dkg
na těsto:
- zakysaná smetana – 1, 5 dl (3x)
- vejce – 1ks (3x)
- jedlá soda – 1 lžička (3x)
- mouka – 5 lžic (3x)
- cukr – 5 lžic (3x)
- mletý mák – 5 lžiček
- holandské kakao – 5 lžiček
- vlašské ořechy (mleté) – 5 lžiček
Příprava
Začíná se těstem, v misce rozšlehejte vejce do pěny spolu s cukrem a postupně přidávejte zakysanou smetanu, mouku a jedlou sodu. Mixujte do hladké konzistence. Vždy na závěr přisypejte mák, kakao nebo ořechy. Těsto vylijte do pečící nádoby o rozměrech cca 25 x 35 cm a pečte po jednom v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Během pečení je čas na přípravu krému. Mléko v kastrůlku ohřejte a přisypejte krupici, míchejte a vařte do zhoustnutí. V misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a po vychladnutí krupicové směsi je spojte. Nastává čas na skládání. Položte makovou vrstvu, potřete krémem, poté kakaovou a natřete krémem a na závěr ořechovou. Vršek taktéž potřete zbylým krémem a můžete dozdobit kakaem, kokosovými vločkami, barevným sypáním nebo nastrouhanými čokoládovými hoblinami. Po vychlazení můžete servírovat.