Krémový dezert jako z vyhlášené cukrárny? Snoubení chuti máku a vlašských ořechů skvěle doplňuje zakysaná smetana!

Vypadá lákavě, ještě lépe chutná, prostě úžasný dezert, do kterého se s chutí každý pustí. Zázračný dezert, o kterém je řeč, stojí za přípravu hostům i pro víkendová odpoledne s rodinou ke kávě a čaji. Tento zákusek je lahodně jemný a každý si jej zamiluje, takže počítejte dopředu s tím, že už jej budete muset péct neustále znova a znova. A návštěva? Ta si jistě řekne o recept, protože jeho chuť je opravdu nebeská!

Ingredience

Co budete na přípravu lahodného krémového dezertu potřebovat? Těsto se skládá ze tří zvlášť pečených vrstev, budete tedy potřeba vše třikrát a poté ještě mák, kakao a ořechy. Připravte si kromě pekáčku, plechu nebo zapékací nádoby ještě:

na krém:

Čtěte také: Tyto saláty z dob socialismu nás doprovází dodnes. Recepty na 3 nejlepší saláty

  • mléko – 1 l
  • krupice – 8 lžic
  • vanilkový cukr – 2 balení
  • máslo – 25 dkg
  • práškový cukr – 25 dkg

na těsto:

  • zakysaná smetana – 1, 5 dl (3x)
  • vejce – 1ks (3x)
  • jedlá soda – 1 lžička (3x)
  • mouka – 5 lžic (3x)
  • cukr – 5 lžic (3x)
  • mletý mák – 5 lžiček
  • holandské kakao – 5 lžiček
  • vlašské ořechy (mleté) – 5 lžiček
https://irecept.cz/

Příprava

Začíná se těstem, v misce rozšlehejte vejce do pěny spolu s cukrem a postupně přidávejte zakysanou smetanu, mouku a jedlou sodu. Mixujte do hladké konzistence. Vždy na závěr přisypejte mák, kakao nebo ořechy. Těsto vylijte do pečící nádoby o rozměrech cca 25 x 35 cm a pečte po jednom v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Během pečení je čas na přípravu krému. Mléko v kastrůlku ohřejte a přisypejte krupici, míchejte a vařte do zhoustnutí. V misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a po vychladnutí krupicové směsi je spojte. Nastává čas na skládání. Položte makovou vrstvu, potřete krémem, poté kakaovou a natřete krémem a na závěr ořechovou. Vršek taktéž potřete zbylým krémem a můžete dozdobit kakaem, kokosovými vločkami, barevným sypáním nebo nastrouhanými čokoládovými hoblinami. Po vychlazení můžete servírovat.