Karbanátky z mletého masa jsou klasickým českým pokrmem. V létě ale mohou být celkem těžké do žaludku, a proto můžete zkusit jejich vegetariánskou alternativu. Pro někoho to možná bude znít děsivě, ale cuketové karbanátky chutnají úžasně a maso vám v nich rozhodně chybět nebude. Nejen, že je tato verze zdravější, ale také mnohem lehčí, což v letních teplotách oceníte.
Co budete potřebovat?
Cukety jsou ryze letní záležitostí. V létě jsou nejchutnější, největší a také nejlevnější. Navíc si je můžete snadno vypěstovat na zahradě nebo na balkonu. Jestli hledáte způsob, jak je zpracovat, můžete zkusit tento vynikající recept. Vyzkoušíte cuketu v jiném stylu a zaručeně si pochutnáte. Recept je velmi jednoduchý a připravíte ho stejně rychle jako klasické karbanátky. Připravte si:
- cuketa – 2 ks,
- brambory – 2 ks,
- cibule – 1 ks,
- rostlinný olej – 50 ml,
- rýže – 100 gramů,
- vejce – 2 ks,
- mouka – 4 lžíce,
- sůl – špetka.
Pracovní postup
Cuketu oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhané cukety ochuťte solí a nechte ji pár minut působit. Zelenina pustí rychleji vodu, kterou z ní potom musíte vymačkat. Mezitím si oškrábejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Rýži si uvařte, abyste ji měli připravenou na karbanátky. Poté uvařenou rýži smíchejte s bramborami a cuketami. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a orestujte ji na rostlinném oleji. Cibuli smíchejte s rozbitými vejci.
Přidejte cibuli a vejce do zeleninové směsi s rýží. Potom přidejte mouku a vytvořte hmotu, která bude připomínat husté těsto na bramboráky. Z těsta vytvarujte placky, které budou vypadat jako klasické karbanátky. V dostatečně velké pánvi rozehřejte rostlinný olej a smažte připravené karbanátky z obou stran dozlatova. Potom je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte je do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 15 minut. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: souspark.ru