Lehce nakyslý, dokonale vláčný, nebesky dobrý! Mandarinkový koláč nenechá mlsouny v klidu, už při pečení v troubě totiž božsky voní, takže je jasné, že jej mnozí nenechají ani pořádně zchladnout. Kromě jemné chuti vyniká také bezkonkurenčně rychlou a snadnou přípravou, kterou zvládne úplně každý. Případně se mohou zapojit přímo děti, které vaření přímo zbožňují a koláč si mohou ozdobit mandarinkami podle svých představ!
Ingredience
Co budete na přípravu nadýchaného mandarinkového koláče kromě kulaté formy potřebovat? Připravte si:
- žloutky – 2-3 ks
- cukr – 100 g
- máslo – 50 g
- mléko – 125 ml
- sůl – 1/3 lžičky
- vanilkový cukr – ½ sáčku
- hladká mouka – 180 g
- prášek do pečiva – 1½ lžičky
- mandarinky – 2-3 ks
Postup přípravy
Mlsné jazýčky nedají pokoj, takže se hned pusťte do práce. Připravte si dostatečně hlubokou misku, vlijte žloutky a přisypejte cukr a ušlehejte pomocí mixéru těsto do hladka. Mezitím dejte polovinu mléka do kastrůlku a rozpusťte jej.
Do směsi přilijte mléko a připravené rozpuštěné máslo, přidejte špetku soli, vanilkový cukr (případně můžete použít vanilkový extrakt nebo vanilín) a do směsi prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dokonale promíchejte pomocí mixéru.
Připravenou kulatou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Těsto vylijte do formy a srovnejte stěrkou do roviny. Druhou polovinu másla opět rozpusťte v hrnci na plotýnce.
Ozdobte vršek koláče mandarinkami rozdělenými na jednotlivé dílky, se zdobením do kruhu jistě rády pomohou děti. Mandarinky zlehka zatlačte do těsta a koláč zalijte rozpuštěným máslem a posypejte vrstvičkou cukru. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C asi na 35 minut.
Po vyjmutí z trouby nechte koláč zchladnout a podávejte samotný nebo se lžící vanilkové zmrzliny. Namísto čerstvých mandarinek se mohou použít i kompotované, je však nutné použít méně cukru na vršek koláče, protože jsou mnohem sladší.
Zdroj: deliciousrecipesone.com