Nakládaná rajčata s bazalkou vás překvapí svou chutí

Nakládání rajčat je skvělý způsob, jak si užít domácí úrodu i během zimních měsíců. Rajčata s bazalkou chutnají skvěle a jsou úžasným předkrmem. Plody, které v létě sklidíte ze zahrady nebo balkonu, si můžete uchovat na podzim nebo zimu a vychutnat si jejich jedinečnou chuť zadarmo. Uvidíte, že v zimě díky tomu hodně ušetříte a pochutnáte si.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na tuto metodu potřebujete 2 sklenice o objemu 700 ml a 1,2 litru vody. Zároveň si připravte 9% ocet, který zajistí skvělou konzervaci a nezničí chuť ani vitamíny z rajčat. Před začátkem si také sežeňte čerstvou bazalku, ideálně z vlastní zahrady. Užijete si díky tomu tu nejlepší chuť a uskladníte zeleninu na chladnější měsíce. Na výrobu potřebujete:

  • rajčata – 1 ½ kg,
  • bazalka – 1 svazek,
  • celý černý pepř – 8 ks,
  • nové koření – 8 ks,
  • hořčičné semínko – 1 lžička,
  • ocet – 50 ml,
  • sůl – 2 lžíce,
  • cukr – 150 gramů,
  • česnek – 4 stroužky.
Shutterstock

Pracovní postup

Obě sklenice důkladně sterilizujte, a to včetně víček. Do každé nádoby vložte 2 kuličky celého černého pepře, 2 kuličky nového koření, půl lžičky hořčičných semínek a 2 stroužky česneku. Všechna rajčata důkladně opláchněte a pevně umístěte do sklenic. Vždy byste do nich měli dostat tolik rajčat, kolik jen bude možné. Mezery mezi rajčaty vyplňte čerstvou bazalkou. Sklenice musí být dost plné, jinak budete riskovat hnilobu a plíseň uvnitř sklenic.

poshepky.com

Až je budete mít připravené, uvařte vodu a vroucí ji nalijte do sklenic. Nechte je 10 minut odstát a potom sceďte vodu do hrnce nebo pánve. Do této tekutiny přidejte sůl a cukr. Vařte, dokud se vše nerozpustí a potom přidejte ocet. Rajčata znovu zalijte vroucí vodou, nyní již se solí, cukrem a octem. Ihned sklenice uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Jestli nechcete použít ocet, můžete místo něj použít kyselinu citronovou, a to jednu lžičku kyseliny na jeden litr vody.

Zdroj: poshepky.com

Reklama