Non plus ultra sušenky si vychutnáte k Vánocům i po zbytek roku

Domácí sušenky se sladkými pusinkami a domácí marmeládou patří mezi velmi oblíbené dezerty k Vánocům po řadu let. Tento recept je velmi tradiční, ale zajistí si ho vychutnáte i nyní. Příprava těchto sušenek ve stylu lineckého cukroví je velmi jednoduchá a vyrobíte je z pár surovin. Díky tomu jsou také poměrně levné a získáte velké množství malých, nadýchaných sušenek.

Reklama

Co budete potřebovat?

V první řadě si musíte připravit těsto na samotné sušenky. K nim potom přidáte sněhové pusinky a nakonec všechno spojíte dohromady marmeládou nebo džemem. Výsledkem bude dvojitá sušenka a dvojitá pusinka v jednom soustu. Něco takového si nesmíte nechat ujít. Na výrobu těchto jedinečných sušenek potřebujete:

  • hladká mouka – 500 gramů,
  • máslo – 250 gramů,
  • moučkový cukr – 150 gramů,
  • sůl – 2 gramy,
  • vaječný žloutek – 4 ks.
mesinasi.hu

Na náplň:

  • broskvový nebo jahodový džem – 1 malá sklenice.

Na pusinky:

Reklama
  • vaječné bílky – 4 ks,
  • cukr – 250 gramů.

Pracovní postup

Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, sůl a vaječné žloutky. Rychlými pohyby vše zpracujte a zabalte do alobalu. Vložte směs do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím si připravte sladké pusinky. Vaječné bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem, dokud nezískáte hustou hmotu. Použít můžete kuchyňský robot nebo elektrickou metličku. Až bude těsto odležené, vyválejte ho na pomoučené ploše a vykrájejte z něj menší kolečka. Můžete použít vykrajovátka na cukroví.

mesinasi.hu

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Kolečka z těsta rozložte na plech vyložený pečicím papírem a malou lžičkou do středu každého kolečka naneste sněhovou pusinku. Vložte plech do trouby a pečte non plus ultra po dobu 10-15 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout a potom je slepte hustou marmeládou. Domácí marmeláda nebo džem jsou na to nejlepší. Stačí dát trošku doprostřed a přitlačit sušenky k sobě. Když jí tam dáte příliš mnoho, džem vyteče. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: mesinasi.hu

Reklama