Suroviny
- Vepřové maso (plátky)
- Kuřecí maso (plátky)
- Sůl
- Pepř
- Hořčice nebo česnek (volitelné)
- Strouhanka
- Vajíčka
- Olej na smažení
- Máslo na vymazání plechu
- Anglická slanina
- Cibule (volitelné)
Postup
Příprava masa
- Naklepání masa: Maso naklepeme na tenké plátky.
- Ochucení: Osolíme a opepříme podle chuti. Můžete také potřít hořčicí nebo česnekem pro výraznější chuť.
Obalování
- Strouhanka: Plátky masa obalíme ve strouhance, dbáme na to, aby byla strouhanka dobře vtlačena do masa.
- Vajíčka: Maso namáčíme do rozšlehaných osolených vajíček.
Smažení
- Smažení: Plátky masa smažíme na rozpáleném oleji, podobně jako chleba ve vajíčku. Jakmile chytí zlatavou barvu, vyndáme je. Smažíme na středním stupni (stupeň č. 5).
Dokončení v troubě
- Příprava plechu: Usmažené řízky skládáme na plech vymazaný máslem.
- Pokládání: Na řízky pokládáme plátky anglické slaniny a posypeme cibulí (pokud všichni nechtějí cibuli, použijeme ji méně).
- Pečení: Plech přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 180-190 stupňů Celsia na přibližně půl hodiny.
- Dokončení: Chvíli před koncem pečení alobal sundáme a necháme řízky dopéct, aby byly krásně šťavnaté a křehké.
Tipy a triky
- Variace: Pro další variace můžete použít i jiné druhy masa jako telecí nebo krůtí.
- Příloha: Doporučujeme podávat s bramborovou kaší, hranolky nebo čerstvým salátem.
- Skladování: Řízky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také uchovávat v lednici a před podáváním ohřát v troubě.
Dodržováním tohoto postupu získáte lahodné, šťavnaté a křehké řízky, které budou jistě oblíbené u celé rodiny.
Reklama
Reklama