Obrácené dorty nebo koláče jsou velmi oblíbené, protože je připravíte rychle a jednoduše. Navíc vypadají nádherně na talíři. Tento recept na banánový dort je jedním z těch, které si budete pamatovat ještě hodně dlouho. A nakonec ho budete připravovat vždy, když vám zůstanou v míse zralé banány. Stačí k tomu přidat jednoduché těsto a užít si jedinečnou chuť tohoto dezertu.
Co budete potřebovat?
Pár základních surovin a zralé banány jsou to jediné, co potřebujete na tento nádherný dezert. Připravte si také pánev s nepřilnavým povrchem a můžete se pustit do výroby. Uvidíte, že si pochutnají nejen dospělí, ale také děti. A dezert se hodí i na oslavy, protože vypadá nádherně. Na výrobu těsta si připravte:
- vejce – 1 ks,
- cukr – 60 gramů,
- mléko – 130 ml,
- sůl – 2 gramy,
- vanilkový extrakt – 1 lžička,
- mouka – 150 gramů,
- prášek do pečiva – 5 gramů,
- rostlinný olej – 50 ml.
Na polevu:
- máslo – 10 gramů,
- cukr – 15 gramů,
- zralé banány – 2 ks.
Pracovní postup
V pánvi rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí a nevytvoří se karamel. Banány nakrájejte na plátky a rozložte je v jedné vrstvě do pánve. Pár minut je vařte a počkejte, až začnou trochu měknout a karamelizovat. Připravte si také směs na těsto. Smíchejte vejce a cukr. Šlehejte, dokud nezískáte světlou pěnu. Přidejte mléko, sůl a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte. Do této směsi prosejte mouku a prášek do pečiva.
Vmíchejte suché suroviny a pokračujte, dokud nebude těsto hladké. Poté přidejte rostlinný olej a míchejte, dokud se znovu všechno nepropojí. Připravené těsto opatrně nalijte do pánve s banány a stěrkou rovnoměrně rozetřete. Pánev zakryjte poklicí, nastavte mírný oheň a nechte dezert péct 25 minut. Pomocí párátka vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Nakonec nechte pánev pár minut vychladnout a velmi opatrně otočte dezert na talíř. Díky tomu budou karamelizované banány na vrchu.
Tipy pro nejlepší chuť dortu
Chcete-li velmi intenzivní a sladkou chuť, potřebujete k tomu hodně zralé banány. Myslete také na to, že teplota musí zůstat na mírném ohni, protože jinak se koláč připeče. To zaručeně nechcete, a proto musíte nechat nízkou teplotu po celou dobu přípravy. Použijte také pánev s nepřilnavým povrchem, protože se díky tomu nemusíte obávat žádného připálení a snadno dezert vyklopíte do talíře, aniž byste ho porušili. Pusťte se do toho a pochutnejte si. Dobrou chuť!
Zdroj: chef.panelaeletrica.com