Hamburger je jednoduchý pokrm s řadou velmi chutných ingrediencí, který si mnozí z nás rádi připraví i doma. Tradiční hamburger se skládá z karbanátku z mletého masa, který se položí do čerstvě upečené nebo ohřáté housky se sýrem, slaninou a čerstvou zeleninou (rajče, okurek, salát). Do burgeru se obvykle přidávají omáčky a není výjimkou ani smažené vejce či vegetariánská varianta. Provedení v podobě eggburgeru velmi dobře vyrovnává poměr jednotlivých složek a dodává burgeru zvláštní směsici chutí při zachování jednoduché konzumace.
Přípravy eggburgeru
Při přípravě eggburgeru se postupuje klasickým způsoben, na který jste zvyklí. Nejdříve si připravíte ingredience k plnění (včetně housky) a poté zamícháte směs na karbanátky. Na karbanátkovou směs budete potřebovat:
- mleté maso – 500 g
- cibule (střední velikosti) – 1 ks
- čerstvý koriandr nebo jiné zelené bylinky (petrželka) – dle chuti
- vejce – 1ks
- olivový olej – 1 polévková lžíce
- hořčice – 1 polévková lžíce
- sůl – 1 špetka
- pepř – dle chuti
Postup výroby eggburgeru
Při výrobě eggburgeru postupujte takto:
- Mleté maso dejte do větší misky.
- Zelené bylinky a cibuli nakrájejte najemno a přisypte je k masu.
- Poté do směsi rozklepněte vejce, přidejte olej, hořčici, sůl a pepř.
- Nakonec vše důkladně promíchejte a vytvarujte do burgerů.
- Vezměte menší sklenici a doprostřed každého burgeru vykrojte kolečko.
- Burgery smažte jednotlivě na rozpálené pánvi – nejdříve z jedné a pak z druhé strany.
- Jakmile je burger mírně osmahnutý, rozklepnete do středu vejce a nechte opět smažit.
- Připravte si ostatní ingredience včetně rozkrojené housky.
- Pokud je žloutek vajíčka stále tekutý, obraťte burger a dopečte jej z druhé strany.
- Připravený burger vložte do housky a vyskládejte ostatní suroviny.
Pokud si chcete udělat cheeseburgerovou variaci eggburgeru, před dosmažením rozložte na horní povrch sýr a nechte jej roztéct.