Proč nejít sushi? Tohle vás zaručeně přesvědčí

Sushi je neuvěřitelně oblíbené po celém světě. Původně se připravovalo pouze v Japonsku, ale nakonec se rozšířilo snad do každého koutu světa. Dokonce i u nás najdete nespočet japonských restaurací, které nabízí sushi. Jestli si chcete užít jeho úžasnou chuť bez rizika onemocnění, můžete zkusit veganskou verzi. Tu si nakonec můžete připravit i doma. Jinak totiž představuje velké riziko.

Reklama

Nebezpečné sushi

Všichni víme, že se v sushi nachází syrová ryba. U kuřecího masa všichni víme, že ho nesmíme sníst syrové. Stejně byste měli postupovat také u ryb, ale většina lidí si to neuvědomuje. Tradiční sashimi je přitom jeden z velmi nebezpečných pokrmů, který si můžete dát v restauraci i doma. Doma konzumaci syrových ryb rozhodně nedoporučujeme a při výběru restaurace byste si měli dávat velký pozor. Ryby mohou obsahovat nebezpečné látky, když nejsou úplně čerstvé.

Konzumace syrových ryb představuje riziko

Mnoho lidí si dokonce i uvědomuje, že jíst syrové ryby není nejlepší nápad. Možná ale vůbec netuší, co se může stát. Pravdou je, že se vám do těla může dostat tasemnice, která se rozšíří po celém těle. Začíná to silnými bolestmi břicha a svěděním kůže. Tito paraziti jsou extrémně nebezpeční a léčba je poměrně náročná. Navíc začnete hodně strádat a hubnout, protože vás připraví o všechny důležité vitamíny, minerály a živiny. Proto byste toto riziko neměli podceňovat.

Co dalšího se může stát?

Riziko je u sushi poměrně velké, protože se v restauracích používá mnoho různých druhů ryb. To zvyšuje riziko kontaminace a vzniku parazitů. V nejhorším případě může vést konzumace syrových rob k cysticerkóze, takže můžete mít v těle škrkavky. Ty způsobí narušení krevního oběhu a dostanou se až do mozku. Tento parazit je v lidském těle smrtelný, i když se objevuje vzácně. Než si příště dáte v restauraci sushi se syrovou rybou, měli byste si to dvakrát rozmyslet. A hlavně si najít kvalitní japonskou restauraci.

Zdroj: somzena.sk

Reklama