Recept na báječný rýžový nákyp, který vám připomene dětství

Rýžový nákyp si mnozí z nás jistě pamatují z dětství. Jedná se o chlazenou sladkost, které se hodí zejména v letní sezóně, ale samozřejmě si ji můžete dopřát v jakémkoliv období. Pokud se vám po chutné a sladké svačince stýská, uvařte si svou vlastní podle jednoduchého a rychlého receptu, který si naprosto zamilujete. Navíc není třeba tento rýžový nákyp péct, stačí vám pouze jeden hrnec a několik misek, do kterých výsledný dezert rozdělíte.

Reklama

Co budete potřebovat?

Potřebovat budete ¾ šálku nevařené rýže, 2 šálky vody, ¼ lžičky soli, litr mléka, sáček vanilkového cukru, jeden vanilkový puding, 7 lžic cukru (můžete případně přidat či ubrat podle toho, jak sladký nákyp máte rádi) a samozřejmě mletou skořici, bez které by tato pochoutka nebyla úplná. Můžete přidat i trochu muškátového oříšku.

Rýži v cedníku dobře propláchněte vodou. Vodu, sůl a rýži následně vložte do hrnce a za pravidelného míchání vařte deset minut. Ihned poté ke směsi přidejte cukr a mléko, mléka si však nechte trochu stranou, abyste v něm mohli rozpustit pudingový prášek. Pak do hrnce přidejte vanilkový lusk a nepřetržitě asi pět minut míchejte.

https://www.newsitamea.gr/

Vystačí na 6 porcí

Následně přidejte mléko s rozpuštěným vanilkovým pudingem a dále míchejte asi deset až patnáct minut při mírném zahřívání. Směs by měla mírně zhoustnout. Následně sundejte hrnec z plotny a hotový rýžový nákyp rozlijte do šesti misek. Poté, co nákyp trochu vychladne a vrchní vrstva zatuhne, posypte dezerty trochou skořice či jiného koření podle chuti.

Reklama
https://www.newsitamea.gr/

Nákyp nechte v miskách úplně vychladnout. Ideální je zakrýt je igelitem a uložit do lednice, a to na několik hodin. Vše musí dokonale ztuhnout. V sezóně samozřejmě můžete nákyp ještě doplnit vhodným ovocem, například jahodami, borůvkami nebo malinami. Uvidíte, že tento recept zachutná vám i vašim dětem či návštěvám, které k vám zavítají na odpolední kávu.

Zdroj: newsitamea.gr

Reklama