Kynuté těsto je univerzální a můžete ho použít na mnoho způsobů. Dnes se podíváme na úžasný recept, který zvládne i začátečník. Jde o poměrně velkou dávku těsta, takže můžete ihned udělat několik druhů dobrot. Potěšíte tím svou rodinu a nebudete mít zbytečně hodně práce. Jednoduše vše uděláte během jednoho dne a budete mít napečeno a týden dopředu.
Co budete potřebovat?
Výroba univerzálního kynutého těsta rozhodně není složitá. A nepotřebujete na to žádné náročné ingredience. Připravte si 350 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, špetku soli, 50 gramů čerstvého droždí, 100 gramů másla a 700-750 gramů mouky. Počítejte s tím, že půjde o velkou porci těsta. Jestli nebudete chtít tolik, můžete poměrně snížit množství všech surovin.
Pracovní postup
V první řadě si musíte připravit droždí. Rozmíchejte ho ve vlažném mléce s malým množstvím cukru. Do velké mísy vložte rozpuštěné máslo o pokojové teplotě, cukr, sůl a vejce. Potom můžete přidat mouku a rozpuštěný kvásek s mlékem. Rukama smíchejte vše dohromady a vytvořte vláčné těsto. Mísu s těstem zakryjte a nechte na teplém místě kynout po dobu 1 hodiny.
Až bude mít těsto dvojnásobnou velikost, můžete z něj udělat prakticky cokoli. Vytvořit z něj můžete vynikající šátečky plněné povidly nebo mákem. Vynikající budou také ořechoví šneci s náplní podle vašeho výběru. Jestli chcete těsto použít na slané pečivo, měli byste do receptu přidat 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli.
Jak můžete těsto využít při pečení?
Toto univerzální těsto můžete využít mnoha způsoby. Ideální je na výrobu vánočky i cukroví. Využít ho můžete na ořechové nebo makové rohlíčky, ořechové nebo povidlové cukroví a také tvarohový kiflit. Udělejte si dnes několik druhů sladkostí najednou a vaše rodina bude zaručeně spokojená. Navíc z něj můžete připravit také slané pečivo, které bude skvělé na večírek.
Zdroj: ketkes.com