Pečení domácího chleba se stalo velmi populární věcí po celém světě. Kváskový chléb je pro začátečníky možná trochu složitý, ale naštěstí existuje i jednoduchý recept na domácí chléb. Tento recept je extrémně rychle hotový, křupavý a chutná velmi dobře i bez dlouhého kynutí. Musíte ho nechat trochu odpočinout, ale rozhodně bude hotový mnohem rychleji než klasický chléb z kvásku. A celá rodina si na něm tak pochutná, že po vás budou chtít další.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácího chleba z droždí nepotřebujete žádné záhadné suroviny. Základem je samozřejmě mouka, voda a droždí. To je prakticky stejné jako u každého jiného chleba. Použití droždí ovšem zajistí, že bude celý proces přípravy mnohem jednodušší a rychlejší. Hlavně na to nepotřebujete kvásek.
Na tento recept potřebujete:
- mouka – 1 kg,
- vlažná voda – 600 ml,
- droždí – 40 g,
- sůl – 1 lžička,
- cukr – 1 lžička,
- kmín – podle chuti,
- mletý černý pepř – 1 lžička
Pracovní postup
V první řadě smíchejte droždí, cukr a teplou vodu. Kvásek nechte asi 15 minut odstát. V jiné míse smíchejte suché ingredience. Do další čisté mísy nalijte vlažnou vodu a pomalu do ní přidávejte kvásek. Do této směsi přidejte suché ingredience. Těsto vypracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Z tohoto množství získáte dva bochníky chleba, takže vzniklé těsto rozdělte na dvě stejně velké poloviny. Bochníky chleba vyválejte v mouce a vytvarujte dva bochníky chleba.
Plechy vyložte pečicím papírem. Položte na ně připravené chleby, zakryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů. Až bude trouba předehřátá, vložte do ní chléb potřený vlažnou vodou s malým množstvím soli. Posypte kmínem. Pečte přesně 30 – 35 minut. Chléb vyndejte, kůrku znovu potřete vlažnou vodou s trochou soli. Pečivo bude chutnat výborně a můžete si ho klidně připravovat klidně každý den. Nezabere vám totiž téměř žádný čas!