Recept na levný domácí chléb, který vám ušetří hodně peněz

Pečení domácího chleba se stalo velmi populární věcí po celém světě. Kváskový chléb je pro začátečníky možná trochu složitý, ale naštěstí existuje i jednoduchý recept na domácí chléb. Tento recept je extrémně rychle hotový, křupavý a chutná velmi dobře i bez dlouhého kynutí. Musíte ho nechat trochu odpočinout, ale rozhodně bude hotový mnohem rychleji než klasický chléb z kvásku. A celá rodina si na něm tak pochutná, že po vás budou chtít další.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácího chleba z droždí nepotřebujete žádné záhadné suroviny. Základem je samozřejmě mouka, voda a droždí. To je prakticky stejné jako u každého jiného chleba. Použití droždí ovšem zajistí, že bude celý proces přípravy mnohem jednodušší a rychlejší. Hlavně na to nepotřebujete kvásek.

Na tento recept potřebujete:

  • mouka – 1 kg,
  • vlažná voda – 600 ml,
  • droždí – 40 g,
  • sůl – 1 lžička,
  • cukr – 1 lžička,
  • kmín – podle chuti,
  • mletý černý pepř – 1 lžička

Pracovní postup

V první řadě smíchejte droždí, cukr a teplou vodu. Kvásek nechte asi 15 minut odstát. V jiné míse smíchejte suché ingredience. Do další čisté mísy nalijte vlažnou vodu a pomalu do ní přidávejte kvásek. Do této směsi přidejte suché ingredience. Těsto vypracujte rukama, dokud se nepřestane lepit. Z tohoto množství získáte dva bochníky chleba, takže vzniklé těsto rozdělte na dvě stejně velké poloviny. Bochníky chleba vyválejte v mouce a vytvarujte dva bochníky chleba.

Plechy vyložte pečicím papírem. Položte na ně připravené chleby, zakryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odležet. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů. Až bude trouba předehřátá, vložte do ní chléb potřený vlažnou vodou s malým množstvím soli. Posypte kmínem. Pečte přesně 30 – 35 minut. Chléb vyndejte, kůrku znovu potřete vlažnou vodou s trochou soli. Pečivo bude chutnat výborně a můžete si ho klidně připravovat klidně každý den. Nezabere vám totiž téměř žádný čas!

Reklama