Recept na maďarské langoše s krásnými bublinami

Langoše jsou křupavé, nadýchané a měkké. Můžete si je samozřejmě dát někde u stánku, ale mnohem lepší je tato pochoutka, když si ji připravíte doma. Recept je velmi jednoduchý a neuvěřitelně chutný. Většinu lidí ani nenapadne, že si je mohou připravit doma. Proto za ně dáváte hodně peněz u stánku, kde dostanete tukem nasáklé těsto. Doma to bude rozhodně jiné.

Jestli vám nechutnají na poutích a u stánků, domácí langoše vám zachutnají. Tento maďarský recept je ještě lepší, protože je těsto velmi jemné a nadýchané. Garantujeme, že lepší jste nikdy nejedli. Stačí vzít pár základních surovin a připravit si tuto českou pochoutku trochu novým způsobem. Uvidíte, že děti budou nadšené z pečiva, které jim obvykle dovolíte jen výjimečně.

Co budete potřebovat?

Na langoše nepotřebujete téměř nic. Na samotné těsto vám stačí jen šest surovin. Zapomenout samozřejmě nesmíte na olej na smažení a pár surovin na ozdobení. Každému chutná něco jiného, ale langoše budou nejlépe chutnat se sýrem, smetanou a česnekem. Na výrobu těsta na langoše je zapotřebí:

Čtěte také: Kakaové koule v kokosu pro každou příležitost

  • vlažná voda – 350 ml,
  • droždí – 25 gramů,
  • mouka – 500 gramů,
  • olej – 1 polévková lžíce,
  • sůl – 1 čajová lžička,
  • cukr – 1 čajová lžička,
  • olej na smažení.

Na ozdobení:

  • strouhaný sýr,
  • zakysaná smetana,
  • česnek.

Pracovní postup

V míse smíchejte droždí, vlažnou vodu a cukr. Kvásek musí vzejít, abyste získali vynikající a nadýchané těsto s prospěšnými vlastnostmi. V jiné míse smíchejte sůl s moukou. Potom přidejte kvásek s vodou a vypracujte z této směsi těsto. Nechte ho odpočinout na teplém místě po dobu 60 minut. Mělo by dvojnásobit svou velikost. Olejem si namažte ruce a vytvarujte kuličky o velikosti tenisového míčku. Každou z nich potom rozválejte do tvaru placky.

Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a každou z placek smažte z obou stran, dokud nebudou hotové a nádherně zlaté. Na každé straně to bude trvat jen pár minut. Každý z langošů položte na papírovou utěrku, aby vstřebala přebytečný tuk. Nechte je alespoň trochu vychladnout. Poté můžete na vršek langošů dát suroviny na ozdobu. Skvěle bude chutnat zakysaná smetana, nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek (nebo česnekové koření v prášku). Přejeme dobrou chuť!

Kde se vzali langoše?

Tato pochoutka se konzumuje po celých Čechách, ale původně se o český recept nejedná. Pocházejí z Maďarska. Odtud se rozšířil do Rumunska Ukrajiny, Srbska, na Slovensko a později také do českých zemí. Podle některých historiků langoše dokonce pochází z doby starého Říma, takže se rozhodně nejedná o žádný novodobý pokrm. Díky tomu, že na něj potřebujete jen pár základních (a levných) surovin, se hodně připravoval v chudých domovech po celé Evropě.

Tradiční pochoutka z poutě

V současnosti najdete langoše hlavně na poutích nebo trzích. Ve stánku si je můžete koupit prakticky na každé veřejné akci po celých Čechách. Jestli je máte rádi, můžete si je za pár korun připravit i ve své kuchyni.