Recept na sušenky ze strojku pro sváteční i běžné dny

Cukroví ze strojku patří z nejoblíbenějším a nejtradičnějších druhům, jaké si můžete na Vánoce připravit. Nemusíte to ale nechávat pouze na svátky. Připravte si sušenky z mletého těsta a ozdobte je rozpuštěnou čokoládou. Domácí sušenky jsou vždy lepší variantou než produkty z obchodu. Snažte se pro svou rodinu připravovat domácí pochoutky. Tato může být jednou z prvních, které jim připravíte. Dáme vám recept, na kterém si všichni pochutnají a budou vás za něj milovat.

Co budete potřebovat?

Velkou výhodou domácích sušenek jakéhokoli druhu je fakt, že na ně potřebujete málo surovin. Díky tomu jsou velmi levné a také velmi jednoduché na výrobu. To je pro vás dobrá zpráva, protože je můžete snadno a rychle připravit kdykoli na ně budete mít chuť. Na sušenky potřebujete:

  • mouka – 70 dkg,
  • tuk – 15 dkg,
  • moučkový cukr – 20 dkg,
  • prášek do pečiva – 1 lžička,
  • strouhaná citronová kůra – podle chuti,
  • celé vejce – 2 ks,
  • vaječný žloutek – 1 ks,
  • šťáva z citronu – 1 ks,
  • zakysaná smetana – 1 lžíce,
  • mléko – 1 dl,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • rozpuštěná čokoláda na ozdobu.

Pracovní postup

Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte k ní tuk (máslo nebo margarín na pečení). Z těchto dvou surovin vytvořte rukama drobenku. Poté přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto. Nechte ho trochu ztuhnout, abyste ho mohli natlačit do mlýnku. Na výrobu těchto sušenek budete potřebovat mlýnek na maso. Nezáleží na tom, jestli je manuální nebo elektrický. Jakmile bude těsto tuhé, můžete ho prohnat mlýnkem a vytvořit z něj mleté tyčinky.

Čtěte také: Jahodový dezert, který rychle připravíte a rychle se po něj zapráší

Plechy vyložte pečicím papírem a vyskládejte na ně připravené sušenky z mletého těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pečte, dokud nebudou sušenky nádherně zlaté. Jakmile získali světle hnědou barvu, můžete troubu vypnout a sušenky nechat vychladnout. Poté si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Nakonec vychladlé sušenky ozdobte čokoládou. Můžete je samozřejmě ozdobit i něčím jiným, např. strouhaným kokosem.

Zdroj: tutirecept.hu