Závin s mákem patří mezi nejoblíbenější pochoutky k snídani. Nemusíte pro něj běžet do pekárny, ale snadno je připravíte také ve své kuchyni. Těsto i náplň připravíte během chvilky a připravíte pro svou rodinu tu nejlepší snídani, na které si všichni pochutnají. Mák je navíc velmi zdravý. Neváhejte a připravte si tento jednoduchý recept. Nebudete toho litovat.
Co budete potřebovat?
Makový závin není vůbec těžký na přípravu. Skládá se z těsta a vynikající náplně, kterou si můžete samozřejmě upravit podle svého a pokaždé si připravit trochu jinou. Jednou makovou, příště ořechovou atd. Řekneme vám, jak si připravit obě části a získat nejlepší snídani ze všech. Na těsto potřebujete:
- pšeničná mouka – 1 kg,
- krupicový cukr – 200 g,
- olej – 200 ml,
- jogurt – 100 ml,
- vaječné bílky – 2 ks,
- vlažné mléko – 450 ml,
- citronová kůra – podle chuti,
- čerstvé droždí – 42 g,
- sůl – 1 ½ lžičky.
Na náplň:
- mletý mák – 500 g,
- hnědý cukr – 200-300 g,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- voda – 300 ml,
- citronová kůra – podle chuti.
Pracovní postup
Droždí rozpusťte ve 300 ml mléka a přidejte 1 lžíci krupicového cukru. V jiné míse smíchejte mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Důkladně promíchejte. Zalijte olejem, přidejte vyšlehané bílky, jogurt, a mléko s droždím. Přilijte dalších 150 ml mléka a promíchejte. Těsto musí být homogenní a měkké. Vytvarujte kouli a zasypte ho moukou. Nechte těsto kynout na teplém místě po dobu 60 minut. Mezitím si připravte náplň. Z cukrů si uvařte sirup a přidejte citronovou kůru.
Smíchejte cukrový sirup s mákem a nechte vychladnout. Těsto položte na pomoučený povrch a rozdělte na dva díly. Prohněťte rukama a rozválejte na obdélník silný asi 6 mm. Potřete těsto polovinou krému a srolujte do válce. To samé udělejte s druhým kusem těsta a druhou polovinou krému. Ostrým nožem nakrájejte na 5 cm široké kusy. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vaječným žloutkem a vložte do trouby. Pečte na 190 stupňů pod dobu 25 minut. Dobrou chuť!