Recept na vynikající třešňovo-makový závin z kompotu

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 25 g krystalového cukru
  • 25 g másla
  • 8 g sušeného droždí (cca 3/4 balení)
  • 1 ks vejce
  • 70 ml vlažného mléka
  • špetka soli

Plnka:

  • mletý mak
  • máslo
  • višně, třešně nebo jiné ovoce
  • krystalový cukr
  • vejce (na potření)
shutterstock.com

Postup:

  1. Příprava kvásku:
    • Smíchejte droždí s trochou cukru a vlažným mlékem.
    • Nechte kvásek kynout na teplém místě, dokud nevytvoří pěnu.
  2. Příprava těsta:
    • Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a připravený kvásek.
    • Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  3. Náplň:
    • Vykynuté těsto rozválejte na placku.
    • Posypte placku mletým mákem a nastrouhaným máslem.
    • Rozložte višně po celé ploše a posypte je cukrem.

    • Formování a pečení:
      • Zvířte těsto do rolády a přeneste na plech.
      • Potřete závin rozšlehaným vejcem a pomocí vidličky propíchejte po obou stranách.
      • Pečte v předehřáté troubě na 180°C, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
    • Servírování:
      • Nechte závin vychladnout a podávejte podle chuti, ideálně s šálkem čerstvé kávy nebo horkého čaje.
    • Tento recept na višňovo-makový závin je nejen lahodným dezertem, ale i skvělou volbou pro rodinné oslavy či společenské akce. S jeho pomocí si můžete snadno připravit lahodný zákusek, který si oblíbí celá vaše rodina. Buďte kreativní a přidejte do náplně i další oblíbené ingredience podle vašeho gusta. Užijte si tento jedinečný chuťový zážitek a rozzářte své chutě!
Reklama