Suroviny:
- 200 g polohrubé mouky
- 25 g krystalového cukru
- 25 g másla
- 8 g sušeného droždí (cca 3/4 balení)
- 1 ks vejce
- 70 ml vlažného mléka
- špetka soli
Plnka:
- mletý mak
- máslo
- višně, třešně nebo jiné ovoce
- krystalový cukr
- vejce (na potření)
Postup:
- Příprava kvásku:
- Smíchejte droždí s trochou cukru a vlažným mlékem.
- Nechte kvásek kynout na teplém místě, dokud nevytvoří pěnu.
- Příprava těsta:
- Do mísy prosijte mouku, přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce, špetku soli a připravený kvásek.
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Náplň:
- Vykynuté těsto rozválejte na placku.
- Posypte placku mletým mákem a nastrouhaným máslem.
- Rozložte višně po celé ploše a posypte je cukrem.
- Formování a pečení:
- Zvířte těsto do rolády a přeneste na plech.
- Potřete závin rozšlehaným vejcem a pomocí vidličky propíchejte po obou stranách.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
- Servírování:
- Nechte závin vychladnout a podávejte podle chuti, ideálně s šálkem čerstvé kávy nebo horkého čaje.
- Tento recept na višňovo-makový závin je nejen lahodným dezertem, ale i skvělou volbou pro rodinné oslavy či společenské akce. S jeho pomocí si můžete snadno připravit lahodný zákusek, který si oblíbí celá vaše rodina. Buďte kreativní a přidejte do náplně i další oblíbené ingredience podle vašeho gusta. Užijte si tento jedinečný chuťový zážitek a rozzářte své chutě!
Reklama