Ingredience:
Reklama
Na segedínský guláš:
- 700 g vepřové plece, nakrájené na větší kostky
 - 2 lžíce sádla
 - 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
 - 1 lžička drceného kmínu
 - 1 vrchovatá lžíce maďarské papriky
 - 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
 - 500 ml vývaru nebo vody
 - 6 kuliček nového koření
 - 10 kuliček černého pepře
 - 2-3 bobkové listy
 - 500 g kysaného zelí
 - 200-300 ml vysokoprocentní smetany
 - Sůl a pepř podle chuti
 - Zakysaná smetana na podávání
 
Na houskový knedlík:
- 500 g hrubé mouky
 - 1 lžička soli
 - 1 vejce
 - 300 ml mléka
 - 1/2 kostky droždí
 - 2 housky nebo rohlíky, nakrájené na kostičky a oschlé
 
Postup:
Segedínský guláš:
- Na dvou lžících sádla osmažte vepřovou plec nakrájenou na větší kostky, až se maso zbarví do zlatova. Osmažené maso vyjměte a dejte stranou.
 - Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská světle hnědou barvu.
 - Přidejte drcený kmín a krátce osmahněte, aby se uvolnilo aroma. Poté přidejte vrchovatou lžíci maďarské papriky a hladké mouky. Vytvořte jíšku a zalijte ji 500 ml vývaru nebo vody.
 - Do hrnce vložte nové koření, černý pepř a bobkové listy. Vše důkladně promíchejte a vraťte osmažené maso zpět do hrnce. Podle potřeby dolijte vývar nebo vodu tak, aby bylo maso ponořené. Osolte a opepřete podle chuti.
 - Na mírném plameni vařte za občasného míchání, dokud maso nezačne měknout. Poté přidejte kysané zelí (můžete ho předem propláchnout, pokud je příliš kyselé) a opět dolijte vývar. Celkově budete potřebovat přibližně 1-1,2 litru vývaru.
 - Vařte, dokud maso není zcela měkké. Na závěr přilijte vysokoprocentní smetanu a nechte několik minut probublávat.
 - Segedínský guláš podávejte se zakysanou smetanou a houskovým knedlíkem.
 
Reklama
Houskový knedlík:
- Do mouky přidejte sůl a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte ho vlažným mlékem a přidejte trochu cukru. Nechte vzejít kvásek.
 - Když je kvásek připraven, přidejte zbylé suroviny (vejce, zbylé mléko) a vypracujte těsto. Ke konci zapracujte na kostičky nakrájené oschlé housky.
 - Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu.
 - Z vykynutého těsta vytvarujte dvě šišky knedlíku a nechte je kynout další půl hodinu.
 - Vodu v hrnci přiveďte k varu a knedlíky vložte do vroucí vody. Vařte je na mírném plameni asi 20 minut, v polovině vaření je otočte.
 - Po uvaření knedlíky vyjměte a na několika místech propíchněte velkou vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.
 
Recept nám zaslala paní I. Reisingerová
Reklama