Segedínský guláš z plece s houskovým knedlíkem

Ingredience:

Na segedínský guláš:

Reklama
  • 700 g vepřové plece, nakrájené na větší kostky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce maďarské papriky
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2-3 bobkové listy
  • 500 g kysaného zelí
  • 200-300 ml vysokoprocentní smetany
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Zakysaná smetana na podávání

Na houskový knedlík:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 housky nebo rohlíky, nakrájené na kostičky a oschlé
shutterstock.com

Postup:

Segedínský guláš:

  1. Na dvou lžících sádla osmažte vepřovou plec nakrájenou na větší kostky, až se maso zbarví do zlatova. Osmažené maso vyjměte a dejte stranou.
  2. Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezíská světle hnědou barvu.
  3. Přidejte drcený kmín a krátce osmahněte, aby se uvolnilo aroma. Poté přidejte vrchovatou lžíci maďarské papriky a hladké mouky. Vytvořte jíšku a zalijte ji 500 ml vývaru nebo vody.
  4. Do hrnce vložte nové koření, černý pepř a bobkové listy. Vše důkladně promíchejte a vraťte osmažené maso zpět do hrnce. Podle potřeby dolijte vývar nebo vodu tak, aby bylo maso ponořené. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Na mírném plameni vařte za občasného míchání, dokud maso nezačne měknout. Poté přidejte kysané zelí (můžete ho předem propláchnout, pokud je příliš kyselé) a opět dolijte vývar. Celkově budete potřebovat přibližně 1-1,2 litru vývaru.
  6. Vařte, dokud maso není zcela měkké. Na závěr přilijte vysokoprocentní smetanu a nechte několik minut probublávat.
  7. Segedínský guláš podávejte se zakysanou smetanou a houskovým knedlíkem.

Houskový knedlík:

Reklama
  1. Do mouky přidejte sůl a vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte ho vlažným mlékem a přidejte trochu cukru. Nechte vzejít kvásek.
  2. Když je kvásek připraven, přidejte zbylé suroviny (vejce, zbylé mléko) a vypracujte těsto. Ke konci zapracujte na kostičky nakrájené oschlé housky.
  3. Těsto nechte kynout na teplém místě přibližně hodinu.
  4. Z vykynutého těsta vytvarujte dvě šišky knedlíku a nechte je kynout další půl hodinu.
  5. Vodu v hrnci přiveďte k varu a knedlíky vložte do vroucí vody. Vařte je na mírném plameni asi 20 minut, v polovině vaření je otočte.
  6. Po uvaření knedlíky vyjměte a na několika místech propíchněte velkou vidličkou, aby mohla uniknout přebytečná pára.

Recept nám zaslala paní I. Reisingerová

Reklama