Sekaná se sýrem a rozmarýnem, bramborová kaše s pažitkou

Sekaná je klasikou české kuchyně, která neodmyslitelně patří na naše stoly při rodinných obědech i slavnostnějších příležitostech. Pokud však toužíte po troše inovace a chcete tuto oblíbenou pochoutku povýšit na novou úroveň, zkuste ji připravit se sýrem a rozmarýnem. Kombinace jemně mletého masa, voňavého rozmarýnu a roztaveného sýra dodá sekané zcela nový rozměr. Jako ideální přílohu zvolte bramborovou kaši s pažitkou, která skvěle doplní a vyváží výraznou chuť sekané. Tento recept je nejen chutný, ale také jednoduchý na přípravu, takže potěšíte jak své chuťové pohárky, tak i své blízké.

Reklama

Ingredience Na sekanou:

  • 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  • 5 stroužků česneku, nadrobno nakrájených
  • 1 lžíce másla
  • 2 rohlíky
  • Mléko (na namočení rohlíků)
  • 750 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • Lístky z větší větvičky rozmarýnu, posekané
  • 2 vejce
  • Strouhanka (v případě potřeby na zahuštění směsi)
  • 300 g goudy, nakrájené na kostičky
  • Voda (na podlití)

Na bramborovou kaši:

  • 1 kg brambor
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka (dle potřeby)
  • Sůl podle chuti
  • Pažitka, nasekaná
shutterstock.com

Postup:

Sekaná:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnilo jeho aroma. Směs odstavte a nechte vychladnout.
  2. Mezitím natrhejte dva rohlíky na menší kousky a zalijte je mlékem tak, aby rohlíky nasály tekutinu, ale nebyly příliš rozmáčené.
  3. Do mísy vložte mleté maso a přidejte k němu vychladlou směs cibule a česneku, namočené rohlíky i s mlékem, drcený kmín, sůl, pepř a posekané lístky rozmarýnu. Přidejte také dvě vejce a směs důkladně promíchejte.
  4. Pokud se směs zdá být příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, aby měla správnou konzistenci. Nakonec do směsi vmíchejte kostičky goudy.
  5. Z masové směsi vytvarujte šišku o průměru cca 8-10 cm a přemístěte ji do pekáče. Podlijte trochou vody a pekáč přikryjte.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně hodinu. Poté zvýšte teplotu na 200 °C, sekanou odkryjte a nechte ji dopéct dozlatova.

Bramborová kaše:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte dohladka.
  3. Přidejte máslo a postupně za stálého míchání přilévejte teplé mléko, dokud kaše nedosáhne požadované konzistence. Osolte podle chuti.
  4. Nakonec do kaše vmíchejte nasekanou pažitku.

Servírování:

  • Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší posypanou pažitkou.
Reklama