Sekaná je klasikou české kuchyně, která neodmyslitelně patří na naše stoly při rodinných obědech i slavnostnějších příležitostech. Pokud však toužíte po troše inovace a chcete tuto oblíbenou pochoutku povýšit na novou úroveň, zkuste ji připravit se sýrem a rozmarýnem. Kombinace jemně mletého masa, voňavého rozmarýnu a roztaveného sýra dodá sekané zcela nový rozměr. Jako ideální přílohu zvolte bramborovou kaši s pažitkou, která skvěle doplní a vyváží výraznou chuť sekané. Tento recept je nejen chutný, ale také jednoduchý na přípravu, takže potěšíte jak své chuťové pohárky, tak i své blízké.
Reklama
Ingredience Na sekanou:
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 5 stroužků česneku, nadrobno nakrájených
- 1 lžíce másla
- 2 rohlíky
- Mléko (na namočení rohlíků)
- 750 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- Lístky z větší větvičky rozmarýnu, posekané
- 2 vejce
- Strouhanka (v případě potřeby na zahuštění směsi)
- 300 g goudy, nakrájené na kostičky
- Voda (na podlití)
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- 50 g másla
- 200 ml mléka (dle potřeby)
- Sůl podle chuti
- Pažitka, nasekaná
Postup:
Sekaná:
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnilo jeho aroma. Směs odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím natrhejte dva rohlíky na menší kousky a zalijte je mlékem tak, aby rohlíky nasály tekutinu, ale nebyly příliš rozmáčené.
- Do mísy vložte mleté maso a přidejte k němu vychladlou směs cibule a česneku, namočené rohlíky i s mlékem, drcený kmín, sůl, pepř a posekané lístky rozmarýnu. Přidejte také dvě vejce a směs důkladně promíchejte.
- Pokud se směs zdá být příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, aby měla správnou konzistenci. Nakonec do směsi vmíchejte kostičky goudy.
- Z masové směsi vytvarujte šišku o průměru cca 8-10 cm a přemístěte ji do pekáče. Podlijte trochou vody a pekáč přikryjte.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně hodinu. Poté zvýšte teplotu na 200 °C, sekanou odkryjte a nechte ji dopéct dozlatova.
Bramborová kaše:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte dohladka.
- Přidejte máslo a postupně za stálého míchání přilévejte teplé mléko, dokud kaše nedosáhne požadované konzistence. Osolte podle chuti.
- Nakonec do kaše vmíchejte nasekanou pažitku.
Servírování:
- Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší posypanou pažitkou.
Reklama