Chcete-li svou rodinu nebo návštěvy překvapit nádherným dezertem, tímto je rozhodně zaskočíte. Výroba těsta i krému je velmi jednoduchá. Nejtěžší je celý dort sestavit, aby vypadal uvnitř i venku jako šachovnice. A jestli máte doma malého či velkého milovníka šachů, můžete tento recept připravit dokonce i jako narozeninový dort. Uvnitř vypadá dezert nádherně a šachovnici získáte díky dvěma tabulkám čokolády také na vršku. Musíte vše jen správně poskládat a potom si užít výsledek své práce.
Co budete potřebovat?
Stačí vám jen pár základních ingrediencí, abyste získali nádherný a velmi chutný dort. Složitost nespočívá v surovinách, ale pouze ve vzhledu dortu. Ale jestli jste alespoň trochu šikovní, jistě to zvládnete a potěšíte všechny překrásnou šachovnicí, která má navíc jemnou a příjemně sladkou chuť. Nezapomeňte všechny suroviny na těsto rozdělit napůl do dvou misek, tedy 4+4 vejce atd. Získáte díky tomu světlé a tmavé těsto na šachovnici. Na samotné korpusy potřebujete:
- vejce – 8 ks,
- cukr – 150 gramů,
- hladká mouka – 7 lžic,
- prášek do pečiva – 2 lžičky,
- sůl – špetka,
- vanilkový cukr – 2 lžičky.
Na čokoládový krém:
- hořká čokoláda na vaření – 400 gramů,
- smetana ke šlehání (30%) – 500 ml,
- bílá a hořká čokoláda (na ozdobení) – 100 gramů.
Pracovní postup
Připravte si dvě mísy, jednu na vanilkové a druhou na kakaové těsto. Všechny suroviny proto musíte rozdělit na dvě stejné části. Rozdělte žloutky od bílků a poté je vyšlehejte do tuhého sněhu. Poté přidejte moučkový a vanilkový cukr. Znovu vyšlehejte do sněhu. Poté do bílků přidejte žloutky, prášek do pečiva a promíchejte. Obě části těsta rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut. Poté je nechte obě vychladnout.
Vytvoření šachovnice
Na krém si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, přidejte krém a nechte vychladnout. Poté můžete dort sestavit. Vytvořte si čtverce z kartonu jako šablonu pro krájení. Potřebujete čtyři různé velikosti, podle kterých těsto rozkrájejte. Poté čtverce ořízněte dovnitř, čímž vytvoříte čtvercové rámečky. Střídavě je skládejte dohromady, dokud nezískáte plný čtverec. Nakonec získáte čtyři patra dortu. Nyní nastoupí k práci krém, který bude fungovat jako lepidlo.
Nejdřív k sobě lepte jednotlivá patra dortu a nakonec krém naneste také na vršek a boky. Až budete mít dezert potřený krémem, vložte ho do lednice ztuhnout. Rozpusťte si bílou a hořkou čokoládu, které budou fungovat pro nazdobení šachovnice. Proužky hořké a bílé čokolády nechte trochu rozpustit vedle sebe a potom nechte ztuhnout. Získáte čokoládovou krustu, kterou stačí položit na vršek dortu. Nyní jste hotoví a máte šachovnice zvenku i uvnitř dezertu. Dobrou chuť!
Zdroj: svetovakuchyna.sk