Sladké brambory mají jedinečné účinky proti rakovině plic

Reklama

Milujete batáty? Klidně si jich užívejte ještě víc než dřív. Až se dozvíte, co všechno se v nich skrývá a jak mohou pomoci vašemu zdraví, budete je jíst neustále. A rovnou vám poradíme, jak si z nich připravit lahodnou polévku!

Proč jsou batáty tak zdravé?

Keta-karoten je jedním z největších benefitů, který sladké brambory obsahují. Můžete s nimi doplnit své zásoby draslíku a také jsou bohatým zdrojem vitamínu B, niacinu, mědi, manganu a vlákniny. Právě vláknina bude důležitá pro všechny, kdo se snaží zhubnout, protože podporuje trávicí systém. A při konzumaci sladkých brambor si můžete doplnit také vitamín C.

Shutterstock

Zdravotní benefity batátů

Sladké brambory patří mezi komplexní sacharidy, a proto podporují pocit plnosti. Díky tomu jsou vhodné nejen při hubnutí, ale také budování svalstva. Obsahují také beta-karoten, který podporuje zdraví plic a můžete bojovat dokonce i proti rozedmě nebo rakovině tohoto orgánu. A nakonec produkuje hormon adiponektin, který pomáhá svalům využít maximum sacharidů a zvyšuje rychlost při spalování tuků.

Co budete potřebovat?

Reklama

Batátová polévka je jednou z nejlepších možností, jak do sebe dostat dostatek vitamínů a minerálů. Navíc si na ní pochutnáte, takže vám nebude vadit, že ji máte poměrně často. Potřebujete jen pár věcí a výsledek chutná velmi dobře. Uvidíte, že si na ní pochutná celá rodina. Připravte si na ni:

  • česnek – 4 stroužky,
  • cibule – ½ ks,
  • kuřecí nebo zeleninový vývar – 1 lžíce + 1 hrnek,
  • čerstvý zázvor – 1 lžička,
  • sladké brambory – 6 hrnků,
  • med – ½ lžíce,
  • skořice – ½ lžičky,
  • sůl a pepř – podle chuti.
Shutterstock

Pracovní postup

Česnek, cibuli a zázvor nasekejte najemno. Sladké brambory oškrábejte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci zahřejte lžíci vývaru a orestujte na ní nasekanou cibuli po dobu asi 3 minut. Poté přidejte česnek, zázvor a pokračujte v restování. Přidejte batáty, med, skořici a hrnek vývaru. Celou směs promíchejte a vařte asi 15 minut. Nakonec vše dochuťte solí a mletým černým pepřem.

Zdroj: bukvarche.com

Reklama