Jídlo může být úžasným lékem, když jste nemocní. Mnohem lepší je ale pro prevenci zdravotních problémů. Zdravá strava plná vitamínů a minerálů posílí vás imunitní systém i vnitřní orgány vašeho těla. Na podzim a v zimě je podpora imunity velmi důležitá. Dnes se podíváme na několik druhů potravin, které byste měli začlenit do svého jídelníčku.
Tučné ryby a citrusové plody
Omega-3 mastné kyseliny udržují imunitní systém v dobré kondici. Mezi tučné ryby, které ho obsahují nejvíce, se řadí tuňák, losos, sleď, makrela, sardinky nebo pstruh. Myslete na to, že čerstvé ryby jsou vždy nejlepší. Imunitu ochrání také citrusy, jako jsou pomeranče, citrony nebo grapefruity. Obsahují vitamín C, které bojuje proti infekcím v organismu.
Česnek, zázvor a kurkuma
Česnek je přírodní antibiotikum, které chrání před viry a nachlazením. Zázvor obsahuje vitamín C, hořčík a draslík. Využít ho můžete při nachlazení i ranní nevolnosti v těhotenství. Na posílení imunitního systému je ideální také tzv. zlaté mléko. Jeho hlavní složkou je kurkuma. Toto indické koření působí jako antivirotikum, snižuje záněty a bojuje proti volným radikálům.
Brokolice, červené papriky a špenát
Brokolice obsahuje vitamíny A, C, E a vlákninu. Všechny látky, které obsahuje, bojuje proti volným radikálům a podporuje imunitu. Červená paprika obsahuje třikrát více vitamínu C než pomeranč. Pro imunitu jde proto o důležitou surovinu. Špenát je zdrojem vitamínu A, beta-karotenu a kyseliny listové. To vše podporuje imunitní systém a bojuje proti infekcím v organismu.
Jogurt, mandle a slunečnicová semínka
Myslete i na to, že zdraví se skrývá ve střevech. Jogurty obsahují zdravá probiotika, které podporují zdraví trávicího systému. Mandle obsahují vitamín E, který je silným antioxidantem. Denní dávku tohoto vitamínu získáte ze 40 mandlí. Navíc obsahuje omega-3 mastné kyseliny, stejně jako jiné ořechy. Slunečnicová semínka jsou také skvělým zdrojem vitamínu E a selenu.
Zdroj: newsitamea.gr