Upečte se doma vlastní chutný chléb

Nejrůznější domácí koláče, buchty, bábovky a další pečivo jsou slabostí mnoha z nás. Napadlo vás ale, že podobně snadno si doma můžete upéct i váš vlastní chléb? Většině lidí se do pečení domácího chleba nechce, neboť se obává příliš velkého množství času, které je s jeho přípravou spojeno. My vám ale dnes přinášíme velmi jednoduchý a rychlý recept na chutný chléb, který bude chutnat nejen vám, ale i všem návštěvám, kterým ho nabídnete.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na náš lahodný chléb budete potřebovat půl kilogramu polohrubé mouky, padesát gramů droždí, tři sta mililitrů teplé vody, jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, jednu čajovou lžičku cukru, jednu čajovou lžičky soli a trochu másla na pomazání.

Jak chléb snadno a správně připravit?

Nejprve si připravíme kvásek. Ve sto mililitrech teplé vody rozpustíme cukr a přidáme do něj droždí. Vše důkladně promícháme. Dalším krokem je přidání zbytku teplé vody, soli a oleje. Opět promícháme a posledním krokem je přidání mouky. Všechny ingredience následně důkladně promícháme a vytvoříme z nich, nejlépe rukama, hladké těsto, přičemž správná konzistence těsta by měla být lehce lepivá. Následně z tohoto těsta vytvaruje bochník a přendáme ho do zapékací misky vymazané máslem. Poté překryjeme bochník utěrkou a umístíme misku na teplé místo, kde těsto necháme kynout alespoň po dobu patnácti minut. Po uplynutí této doby těsto rukama navlhčenýma vodou ještě jednou prohněťte a na závěr přetřete máslem.

Chléb následně pečte v troubě předehřáté na dvě stě stupňů, a to po dobu dvaceti minut s pokličkou a poté ještě dalších dvacet minut bez pokličky. Vhodné je rovněž do trouby během pečení umístit malou nádobu s vodou. Po upečení chléb ihned vyklopte z formy, potřete ho znovu vodou a nechte pod utěrkou pomalu vychladnout. Chléb chutná skvěle nejen s jakoukoli pomazánkou, se sýrem, šunkou či máslem, ale i sám o sobě.

Reklama