Všichni někdy potřebujeme občerstvení na oslavu nebo máme chuť na zajímavou, studenou večeři. Roláda se šunkou a vejcem natvrdo je skvělou možností, jak si pochutnat na trochu netradičním pokrmu. Nepotřebujete na ni příliš mnoho surovin ani času. Musíte jen myslet na to, že je zapotřebí ji připravit den předem, protože musí přes noc ztuhnout v lednici. V základu tohoto vážně nepotřebujete příliš mnoho a získáte jedinečné chutě spojené v jednom pokrmu. Podívejme se, jak na to.
Co budete potřebovat?
Není nic lepšího, než jednoduchý recept bez mnoha pomůcek. Na tento potřebujete formu, ale jinak si se všemi ingrediencemi zaručeně poradíte. Základem bude kvalitní šunka, která vám nejvíce chutná. Na tu se soustřeďte, protože roládě přinese nejvíce chuti. Jinak ne potřebujete nic zvláštního, i když želatinu možná doma nemáte. Nicméně vše najdete velmi snadno v potravinách, a to po celý rok. Proto se tento recept hodí na oslavy jara, lehkou večeři i oslavy během celého roku. Na výrobu potřebujete:
- šunka pro obložení formy – podle potřeby,
- vejce – 8 ks,
- nakládané okurky – podle potřeby,
- červená cibule – 1 ks,
- šunka – 10 dkg,
- zakysaná smetana – 1 velké balení,
- hořčice – 2 lžičky,
- majonéza – 2 lžíce,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- želatina – ½ až ¾ sáčku,
- voda – 1 dl.
Pracovní postup
Formu zvanou srnčí hřbet nebo podobnou úzkou formu vyložte alobalem. Poté do ní vyskládejte plátky šunky. Je pouze na vás, jestli použijete drůbeží nebo vepřovou šunku. Všechna vejce uvařte v osolené vroucí voda natvrdo (asi 10 minut). Poté je nechte trochu ochladnout a odstraňte skořápku. Nakrájejte vejce na kousky. Přidejte k nim pár kyselých okurek nakrájených na menší kousky, nakrájenou červenou cibuli a také další šunku nakrájenou na kousky.
V misce si smíchejte zakysanou smetanu, dvě malé lžičky (své oblíbené) hořčice, dvě lžíce majonézy, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Želatinu rozmíchejte ve vodě, zahřejte a poté smíchejte s částí zakysané smetany. Nakonec tuto část smíchejte se zbytkem zakysané smetany a také s nakrájenými ingrediencemi. Nalijte ji do připravené formy a vršek zakryjte šunkou. Vše uzavřete alobalem a vložte na noc do lednice. Další den můžete pokrm nakrájet na proužky a pochutnat si. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com