Úžasný recept na tradiční jablečný koláč jako od babičky

Jablečné koláče si můžete připravit na mnoho způsobů. Všechny jsou velmi chutné a naprosto ideální pro podzimní atmosféru. Stejně dobře ale chutnají také během zimy. Jablka se skořicí jsou klasická kombinace, kterou doplníte o těsto a pochutnáte si na úžasném koláči. Jak ho připravit?

Reklama

Co budete potřebovat?

U těsta vás ingredience nepřekvapí, stejně jako u náplně. I přesto tento koláč možná bude chutnat nebo vypadat trochu jinak než u jiných receptů. Na internetu jich existuje nespočet. Jestli chcete zkusit nový nebo je tohle vás první pokus, jistě si pochutnáte. Na výrobu těsta potřebujete:

  • hladká mouka – 450 gramů,
  • sůl – špetka,
  • moučkový cukr – 100 gramů,
  • mléko – 60 ml,
  • čerstvé droždí – 20 gramů,
  • margarín (nebo máslo) – 120 gramů,
  • tuk – 1 lžíce,
  • vejce – 1 ks,
  • vejce na potření koláče – 1 ks.
Shutterstock

Na náplň:

  • jablka – 1 ½ kg,
  • skořice – podle chuti,
  • cukr – podle chuti,
  • krupice – 3 lžíce,
  • mleté vlašské ořechy – 50 gramů.

Pracovní postup

Jablka oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zasypte je skořicí a cukrem. Nechte je takto 30 minut odstát a potom z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a smíchejte ji s krupicí. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte malou lžičku cukru. Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Mouku smíchejte se solí v čisté míse. V jiné míse vyšlehejte tuk, máslo, vejce a moučkový cukr. Musíte získat krémovou konzistenci. Poté přidejte moučnou směs a vzešlý kvásek.

Reklama
Shutterstock

Hotové těsto rozdělte na dva stejné díly. Jeden rozválejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte ho mletými vlašskými ořechy a rovnoměrně na něj naneste připravená jablka. Poté rozválejte i druhý kus těsta na velký plát a zakryjte s ním připravený dezert. Nakonec si oddělte bílek a žloutek. Nejdřív potřete koláč žloutkem, chvíli počkejte a poté celý vršek potřete bílkem. Vidličkou na pár místech těsto propíchněte a nechte 40 minut odstát. Troubu předehřejte na 190 stupňů a pečte po dobu 30 minut. Dobrou chuť!

Zdroj: receptneked.hu

Reklama