Jablečné koláče si můžete připravit na mnoho způsobů. Všechny jsou velmi chutné a naprosto ideální pro podzimní atmosféru. Stejně dobře ale chutnají také během zimy. Jablka se skořicí jsou klasická kombinace, kterou doplníte o těsto a pochutnáte si na úžasném koláči. Jak ho připravit?
Co budete potřebovat?
U těsta vás ingredience nepřekvapí, stejně jako u náplně. I přesto tento koláč možná bude chutnat nebo vypadat trochu jinak než u jiných receptů. Na internetu jich existuje nespočet. Jestli chcete zkusit nový nebo je tohle vás první pokus, jistě si pochutnáte. Na výrobu těsta potřebujete:
- hladká mouka – 450 gramů,
- sůl – špetka,
- moučkový cukr – 100 gramů,
- mléko – 60 ml,
- čerstvé droždí – 20 gramů,
- margarín (nebo máslo) – 120 gramů,
- tuk – 1 lžíce,
- vejce – 1 ks,
- vejce na potření koláče – 1 ks.
Na náplň:
- jablka – 1 ½ kg,
- skořice – podle chuti,
- cukr – podle chuti,
- krupice – 3 lžíce,
- mleté vlašské ořechy – 50 gramů.
Pracovní postup
Jablka oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zasypte je skořicí a cukrem. Nechte je takto 30 minut odstát a potom z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a smíchejte ji s krupicí. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte malou lžičku cukru. Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Mouku smíchejte se solí v čisté míse. V jiné míse vyšlehejte tuk, máslo, vejce a moučkový cukr. Musíte získat krémovou konzistenci. Poté přidejte moučnou směs a vzešlý kvásek.
Hotové těsto rozdělte na dva stejné díly. Jeden rozválejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte ho mletými vlašskými ořechy a rovnoměrně na něj naneste připravená jablka. Poté rozválejte i druhý kus těsta na velký plát a zakryjte s ním připravený dezert. Nakonec si oddělte bílek a žloutek. Nejdřív potřete koláč žloutkem, chvíli počkejte a poté celý vršek potřete bílkem. Vidličkou na pár místech těsto propíchněte a nechte 40 minut odstát. Troubu předehřejte na 190 stupňů a pečte po dobu 30 minut. Dobrou chuť!
Zdroj: receptneked.hu