Čína je zemí, která má v určitém segmentu jasné tradice, zatímco v jiném ukazuje, jak kupředu může jít. V prvním případě je třeba odkázat na klasické pěstování rýže, které má v Číně bohatou historii. Tato země vyváží rýži do celého světa a dala světu celou řadu různých druhů a typů, které skvěle chutnají. Zároveň je Čína i zemí, kde je zcela běžné něco kopírovat a potom to prodávat. A nemusí to být jenom známá elektronika a mobily. Může to být dokonce i rýže. Místo pěstování je vyráběna z plastu.
Z čeho se nebezpečná plastová rýže vyrábí? Z nebezpečných materiálů
Když se podíváme na to, jak vypadá běžná přírodní rýže, tak musíme říci, že se jedná o plodinu vypěstovanou na rýžových polích. Když pomineme způsoby pěstování a hnojiva, tak je třeba říci, že se jedná o čistě přírodní produkt, prospěšný člověku. Oproti tomu plastová rýže je doslova životu nebezpečná. A svůj název dostala právě pro látku, ze které se vyrábí. Když se tato informace dostala do světa, bylo mnoho lidí šokovaných. Jedná se totiž o rýži, která je vyrobena z bramborového škrobu, který je doplněný klasickými plastovými materiály. Tedy těmi, které prokazatelně ubližují planetě a které chce člověk redukovat.
Jak je možné, že taková rýže existuje?
Jak svým vzhledem, tak i svou chutí, která je doháněna různými dalšími chemickými látkami je dosaženo toho, že ji nepoznáte ani okem, ani svou chutí. Důvodem její existence není nic jiného, než výdělek. Může být vyráběna podstatě levněji, než na kolik vychází sklizeň a klasické zpracování standardní rýže. Nízké výrobní náklady dovolují mít podstatně vyšší marži a tak více vydělat. Existuje tedy proto, že lidé chtějí obrovské zisky bez ohledu na to, co svými produkty dokážou způsobit. To je naprosto šokující.
Nutno říci, že skandál má velký přesah, který ukazuje, že se čínská plastová rýže rozšířila do celého světa. Jak poznáte, že ji doma nemáte, když vás mohou chutě i hmatové i zrakové smysly klamat? V tom vám dokážeme poradit.
Potápí se, nebo naopak plave?
Vezměte si hrst rýže a vhoďte ji do vody. Lehce zamíchejte a potom už jenom stačí pozorovat, co se následně stane. Pokud dojde k tomu, že bude po chvíli klesat, pravděpodobně je vaše rýže v pořádku. Pokud bude i po delší době plavat, je v ní s největší pravděpodobností plast, který způsobí to, že se rýže prostě nemůže potopit.
Usazeniny po vaření
Dejte rýži do hrnce a klasicky ji uvařte. Pokud byla dobře propláchnutá, hrnec byl čistý a voda z kohoutku, neměly by se žádné usazeniny objevovat. Pokud se přece jenom objeví a má kalný vzhled, může to znamenat dvě věci. Buď je používána nekvalitní rýže, nebo opět došlo k tomu, že je využívána ta špatná, tedy plastová rýže.
Vytvoření plísně
Jde o test dlouhodobý, ale rozhodně spolehlivý. Charakteristikou rýže je to, že se po uvaření celkem dobře kazí. I proto je vhodné konzumovat ji co nejdříve. Prvním krokem je klasické uvaření rýže. Potom ji dejte do hrnečku nebo na talířek a nechte ji v kuchyni, při pokojové teplotě. Za několik dní ji zkontrolujte. Pokud je u ní na povrchu plíseň, jde o klasickou rýži. Pokud ne, je u vás doma plastová rýže, u které vlastně nemá co plesnivět.