Jablečný koláč s zakysanou smetanou je pravým symbolem pohody a chutného domácího pečení. Při přípravě se spojují vonné plátky jablek s křupavým těstem a sladkým nádechem zakysané smetany. Tento recept nejenom hřeje duši svou nostalgií, ale také potěší všechny smysly svou harmonií chutí. Kombinace křehkého těsta a šťavnatých jablek udělá z každého kousku malý zážitek, který si budete chtít užít znovu a znovu. Ideální na odpolední svačinu nebo jako závěrečný hřejivý zážitek po večeři. Připravte si hrníček teplého čaje a nechte se unést tímto jednoduchým, ale neodolatelným požitkem.
Reklama
Ingredience:
- 150 g zakysané smetany
- 2 ks vaječných žloutků
- 100 g cukru
- 400 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g másla
- 6 ks jablek
- 1 ks vaječného bílku
Postup:
- Smíchejte zakysanou smetanu s žloutky a cukrem. Mouku prosejte, přidejte prášek do pečiva a smíchejte s máslem, vytvořte drobenku.
- Přidejte směs zakysané smetany do drobenky a vytvořte těsto. Dejte ho na 10 minut chladit.
- Jablka oloupejte, zbavte jadérek a rozkrojte. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte do stejně velkých čtvercových vrstev.
- Na jednu vrstvu těsta položte plátky jablek, potřete bílkem. Přikryjte druhou vrstvou těsta, okraje zaštípněte a spojte obě vrstvy těsta.
- Koláč přeneste na plech s pečicím papírem, pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 30-35 minut.
Výsledek je lahodný koláč, který zahřeje srdce i chuťové pohárky!
Reklama